Explosie en blast: verschil tussen versies

Uit Eerste Hulp Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
[gecontroleerde versie][gecontroleerde versie]
Regel 1: Regel 1:
 
  
 
[[Bestand:Blastletsel.jpg|200px|thumb|right|Ernstig blastletsel aan hoofd en borstkas. Foto: hanzzzz.]]
 
[[Bestand:Blastletsel.jpg|200px|thumb|right|Ernstig blastletsel aan hoofd en borstkas. Foto: hanzzzz.]]
Regel 9: Regel 8:
 
* Buikblast, waarbij de inwendige organen beschadigd raken en kneuzingen en bloedingen kunnen optreden, met [[shock]] als gevolg.
 
* Buikblast, waarbij de inwendige organen beschadigd raken en kneuzingen en bloedingen kunnen optreden, met [[shock]] als gevolg.
  
[[Categorie:Woordenlijst]]
+
Letsels als gevolg van blast zijn in te delen in 4 groepen in volgorde van ontstaan:
 +
# Primair: ontstaan als gevolg van de schokgolf. Deze letsels bevinden zich met name in de organen waar lucht of gas in aanwezig is. Denk bijvoorbeeld aan het oor (trommelvliesbeschadiging), de longen (beschadiging van [[longblaasjes]] en het ontstaan van een [[klaplong]]) en de darmen.
 +
# Secundair: ontstaan door rondvliegende objecten zoals puin, bomsplinters enzovoorts die het slachtoffer raken en letsel veroorzaken. Dit kan vele vormen hebben, van [[bloeduitstortingen]], [[stomp trauma]] tot [[doordringende wonden]].
 +
# Tertiair: het slachtoffer wordt door de schokgolf op de grond of tegen een ander object aan geworpen. Net als bij de secundaire letsels zien we hier [[stomp trauma]] en [[doordringende wonden]]
 +
# Quarternair: letsels als gevolg van [[beknelling]], [[bedelving]], [[brandwonden]], [[inhalatietrauma]] en verergering van reeds bestaande aandoeningen.
 +
 
 +
[[Categorie:Woordenlijst]][[Categorie:Trauma]]

Versie van 21 nov 2011 om 11:40

Ernstig blastletsel aan hoofd en borstkas. Foto: hanzzzz.

Blast is een bijzonder type letsel dat we in Nederland niet iedere dag tegenkomen. Blast is een specifieke groep letsels die ontstaan als gevolg van luchtverplaatsing door een explosie. Bij een ontploffing ontstaat een drukgolf die zich vanaf de plaats waar de explosie plaatsvindt in alle richtingen verspreid. De drukgolf oefent grote kracht uit op alles wat hij in zijn weg tegenkomt. Zo raken gebouwen beschadigd, vallen bomen om en kunnen ook mensen (ernstige) letsels oplopen door de inwerking van de kracht op het lichaam.

Bij blast passen een aantal typische letsels, zoals:

  • Oorblast, waarbij schade ontstaat aan het trommelvlies en gehoorsverlies optreedt.
  • Longblast, waarbij beschadiging van het longweefsel optreedt en door schade aan de alveoli vocht in de longen ophoopt. Het slachtoffer wordt toenemend benauwd.
  • Buikblast, waarbij de inwendige organen beschadigd raken en kneuzingen en bloedingen kunnen optreden, met shock als gevolg.

Letsels als gevolg van blast zijn in te delen in 4 groepen in volgorde van ontstaan:

  1. Primair: ontstaan als gevolg van de schokgolf. Deze letsels bevinden zich met name in de organen waar lucht of gas in aanwezig is. Denk bijvoorbeeld aan het oor (trommelvliesbeschadiging), de longen (beschadiging van longblaasjes en het ontstaan van een klaplong) en de darmen.
  2. Secundair: ontstaan door rondvliegende objecten zoals puin, bomsplinters enzovoorts die het slachtoffer raken en letsel veroorzaken. Dit kan vele vormen hebben, van bloeduitstortingen, stomp trauma tot doordringende wonden.
  3. Tertiair: het slachtoffer wordt door de schokgolf op de grond of tegen een ander object aan geworpen. Net als bij de secundaire letsels zien we hier stomp trauma en doordringende wonden
  4. Quarternair: letsels als gevolg van beknelling, bedelving, brandwonden, inhalatietrauma en verergering van reeds bestaande aandoeningen.