Steunverband om de enkel/voet

Uit Eerste Hulp Wiki
(Doorverwezen vanaf Drukverband om de enkel/voet)
Ga naar: navigatie, zoeken
Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Beginner / Paginastatus: Concept. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


Het steunverband om de enkel en voet (vroeger enkeldrukverband genoemd]] is een verband uit de groep steunverbanden en heeft als belangrijkste functie het geven van rust en steun bij een kneuzing of verstuiking van de enkel of voet. Het kan ook gebruikt worden bij een ernstige actieve bloeding aan de enkel of voet, door eerst een wondkompres op de wond te leggen en vervolgens daarover te zwachtelen met een elastische zwachtel.

Benodigdheden

In de Nederlandse Richtlijnen Eerste Hulp 2016[1] is de term drukverband vervangen door steunverband en wordt niet langer gebruik gemaakt van synthetische watten bij het aanleggen van een steunverband.

Zwachteltechnieken

Bij het aanleggen van dit verband maakt men gebruik van de volgende zwachteltechnieken:

  • Circulaire slagen (bij begin van verband)
  • Spiraalslagen (in midden van verband)
  • Achtvormige slagen (rond de enkel)

Uitvoering

Zwelling aan de buitenzijde enkel zwachtelen richting de grote teen. De voet is naar binnen gedraaid bij het ongeval.
Zwelling binnenzijde enkel zwachtelen richting de kleine teen. De voet is naar buiten gedraaid bij het ongeval.

  • Zwachtel met de ideaalzwachtel in de richting van de grote teen. Zorg dat de tenen nog net zichtbaar zijn. Je zwachtelt richting de hak. Bij de hak aangekomen maak je eerst een slag OVER de hak, dan een slag ONDER de hak en een slag BOVEN de hak. Dit ‘achtje’ rondom de enkel herhaal je. (OBOB).
  • Zwachtel tot ruim boven de enkel en zet het verband vast.

Aandachtspunten

Kijk in de rol tijdens het aanleggen van het verband. Zet lichte rek op de ideaalzwachtel tijdens het afrollen, probeer de rek goed te verdelen over het verband. Controleer of het verband niet te strak zit, door te vragen naar tintellingen of een koud gevoel in de vingers. Test eventueel de capillary refill in de vingers, deze mag niet vertraagd zijn na het aanleggen van het verband.

Lees ook de pagina's over Letsels van het bewegingsapparaat en Algemene verbandtechnieken.

Referenties

  1. Nederlandse Richtlijnen Eerste Hulp 2016, Het Oranje Kruis en Het Nederlandse Rode Kruis, https://www.ehbo.nl/fileadmin/assets-hetoranjekruis/documents/Nieuws/Richtlijnen/Nederlandse_Eerste_Hulp_Richtlijnen_2016_DEFINITIEF.pdf