Boezemfibrilleren: verschil tussen versies

Uit Eerste Hulp Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
[gecontroleerde versie][gecontroleerde versie]
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'Boezemfibrilleren is een hartritmestoornis waarbij er ongeorganiseerde elektrische ontlading van de boezems (atria) is, de boezems trekken daardoor niet samen ...')
 
 
(3 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
Boezemfibrilleren is een [[hartritmestoornis]] waarbij er ongeorganiseerde elektrische ontlading van de [[boezems]] (atria) is, de boezems trekken daardoor niet samen en de hartkamers gaan in een onregelmatig ritme samentrekken. De pols is daardoor onregelmatig en de vulling van de pols wisselt per slag.
+
{{Status|
 +
|mainauthor= [[Pim]]
 +
|coauthor= [[]]
 +
|controller=
 +
|supervisor= [[Pim]]
 +
|niveau= [[Handleiding#Niveau|Gevorderd]]
 +
|status= [[Handleiding#Status|Incompleet]]
 +
}}
  
[[Categorie:Woordenlijst]]
+
 
 +
'''Boezemfibrilleren''' (medische term '''atriumfibrilleren''') is een veel voorkomende [[hartritmestoornis]], waarbij het hartritme onregelmatig wordt en vaak versneld. Bij boezemfibrilleren vindt de aansturing van het hartritme niet langer plaats in de [[sinusknoop]] (er is dus geen [[sinusritme]]), maar geven willekeurige hartspiercellen in de boezem elektrische puisjes af. Doordat dit gebeurt met een frequentie tussen 300-600x per minuut versnelt het hartritme. Niet alle puisjes worden voortgeleid door de [[AV-knoop]], het daadwerkelijke hartritme ligt daardoor vaak lager. Het hartritme wordt onregelmatig omdat de pulsjes niet met vaste regelmaat ontstaan. De pols voelt onregelmatig en niet iedere slag is even krachtig. Dit ontstaat doordat het hart niet iedere slag even goed gevuld wordt met bloed.
 +
 
 +
Boezemfibrilleren geeft doorgaans geen problemen met de circulatie, maar geeft wel [[kortademigheid]], moeheid en [[hartkloppingen]]. Boezemfibrilleren kan worden opgegeven met medicijnen of met een elektrische schok ([[cardioversie]]). Indien het langer bestaat worden bloedverdunners voorgeschreven omdat er stolsels in de boezem kunnen ontstaan omdat deze niet meer normaal samentrekt. Deze stolsels kunnen losschieten en een [[beroerte]] veroorzaken.
 +
 
 +
[[Categorie:Woordenlijst]][[Categorie:Circulation]][[Categorie:Incompleet]]

Huidige versie van 28 feb 2012 om 22:01

Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Gevorderd / Paginastatus: Incompleet. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


Boezemfibrilleren (medische term atriumfibrilleren) is een veel voorkomende hartritmestoornis, waarbij het hartritme onregelmatig wordt en vaak versneld. Bij boezemfibrilleren vindt de aansturing van het hartritme niet langer plaats in de sinusknoop (er is dus geen sinusritme), maar geven willekeurige hartspiercellen in de boezem elektrische puisjes af. Doordat dit gebeurt met een frequentie tussen 300-600x per minuut versnelt het hartritme. Niet alle puisjes worden voortgeleid door de AV-knoop, het daadwerkelijke hartritme ligt daardoor vaak lager. Het hartritme wordt onregelmatig omdat de pulsjes niet met vaste regelmaat ontstaan. De pols voelt onregelmatig en niet iedere slag is even krachtig. Dit ontstaat doordat het hart niet iedere slag even goed gevuld wordt met bloed.

Boezemfibrilleren geeft doorgaans geen problemen met de circulatie, maar geeft wel kortademigheid, moeheid en hartkloppingen. Boezemfibrilleren kan worden opgegeven met medicijnen of met een elektrische schok (cardioversie). Indien het langer bestaat worden bloedverdunners voorgeschreven omdat er stolsels in de boezem kunnen ontstaan omdat deze niet meer normaal samentrekt. Deze stolsels kunnen losschieten en een beroerte veroorzaken.