Benadering in de Eerste Hulp

Uit Eerste Hulp Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Beginner / Paginastatus: Incompleet. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?

Bij het verlenen van Eerste Hulp zijn er een aantal basisregels die men in acht neemt, om tot een goede hulpverlening te komen. Het Oranje Kruis gebruikt de 'Vijf Regels' als een rode draad door de hulpverlening. Internationaal gebruikt men een uitgebreide variant daar op, waarbij men tevens gebruik maakt van het ABCDE protocol.

Vijf Regels Oranje Kruis Internationale Basisregels
1. Let op gevaar Veiligheid
2. Ga na wat er is gebeurd en wat het slachtoffer mankeert Benaderen slachtoffer, indicatie van letsels/stoornissen en melding
3. Stel het slachtoffer gerust en zorg voor beschutting ABCDE methodiek
4. Zorg voor professionele hulp Secundaire en tertiaire letsels
5. Help het slachtoffer op de plaats waar hij ligt Bewaking
Overdracht via MIST

Psychosociale aspecten van Eerste Hulp

Bij het verlenen van Eerste Hulp zijn een aantal aspecten tijdens de hele hulpverlening van belang, om zo veel mogelijk rendement te halen uit je gesprek met het slachtoffer (anamnese) en je verdere onderzoek en behandeling.

  • Stel jezelf voor aan het slachtoffer en vraag naar zijn naam. Vertel hem wat je rol is (ben je Eerstehulpverlener, verpleegkundige of arts?) en wat je gaat doen.
  • Benader het slachtoffer vriendelijk, open en zonder vooroordelen. Vraag hem wat er gebeurd is, zonder daarbij de schuldvraag aan de orde te stellen.
  • Leg uit wat er gebeurd is en vertel wat je gaat doen, voordat je handelingen daadwerkelijk uitvoert. Bereidt het slachtoffer voor op pijnlijke handelingen. Vraag het slachtoffer om mee te werken.
  • Luister naar het slachtoffer en beantwoord zijn vragen eerlijk, zonder dingen te beloven die je niet waar kunt maken.
  • Wees voorzichtig met het doen van uitspraken over de toestand van het slachtoffer richting hemzelf, omstanders en familie en vrienden.