BLS:Uitvoering

Uit Eerste Hulp Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Auteur: Guusje / Supervisor: Pim / Co-auteur: {{{coauthor}}} / Niveau: Beginner / Paginastatus: Incompleet. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?

Basic Life support, de basale reanimatievaardigheden Reanimatie een zeer belangrijke vaardigheid binnen de eerste hulp. Als EHV-er zul je het wellicht nooit meemaken, maar door training zorg je dat je bekwaam wordt en blijft. Stel, je zit thuis op de bank en de buurman komt omgelopen omdat zijn vrouw "niet goed is geworden".Jij gaat met hem mee, en treft de buurvrouw op de grond aan. Wat moet je dan doen?

  • Let op veiligheid: Zorg ten eerste dat de omgeving voor jou veilig is, en daarnaast voor omstanders en het slachtoffer. Lees ook Veiligheid en Hygiëne
  • Kniel naast het slachtoffer: Kniel dan op schouderhoogte naast het slachtoffer.
  • Controleer bewustzijn: Pak haar (hem) voorzichtig bij de schouders, schud en roep Gaat alles goed met u? of Hallo, doe de ogen eens open.

De buurvrouw reageert niet.

  • Roep om Hulp: Wanneer ze niet reageert roept u om hulp. Doe dit door duidelijk en hard HELP te roepen of om omstanders te vragen bij je te blijven.
  • Open de ademweg: Plaats een hand op het voorhoofd, en twee vingers onder de kin. Kantel het hooft lichtjes terwijl je de kin lift. Dit is de Chinlift.
  • Controleer de ademhaling: Terwijl je de kin lift kijkt luistert en voel je voor 10 seconden of er ademhaling aanwezig is. Kijk naar de borstkas, luister aan de mond, en voel met de wang of er luchtbeweging is.

Er is geen Ademhaling.

  • Zorg voor professionele hulp: Zeg de helper/buurman Bel 1-1-2 ,vraag om een ambulance in de woonplaats en zeg dat het om een reanimatie gaat. Haal een AED, en kom zo spoedig mogelijk terug.
  • Geef 30 borstcompressies: haak je handen palm tegen handrug in elkaar en plaats ze midden op de borstkas. Strek je armen volledig en ga met je schouders boven je handen hangen. Druk de borstkas nu 30 keer 5 a 6 cm in met een ritme van 100 keer per minuut.
  • Beadem het slachtoffer: Lift de kin zoals bij de ademhalingscontrole, en knijp met twee vingers de neus dicht. Plaats je mond rond die van het slachtoffer en blaas rustig uit tot de borstkas omhoog komt, en kom even los van de mond. Herhaal dit.
  • Ga nu verder met compressies en beademingen in een ratio van 30:2

Komt de helper terug vraag hem/haar om de lichten aan te doen, en de voordeur open te zetten en de ambulance op te wachten. In situaties op straat vraag je ook om hulp met de reanimatie, idealiter wissel je om de 2 minuten van hulpverlener in verband met vermoeidheid.

Reanimatie onder bijzondere omstandigheden

Zwangeren

Bij een zwangere die tijdens een circulatiestilstand op haar rug ligt, drukt het gewicht van de baarmoeder en baby de onderste holle ader dicht, die iets rechts van het midden in de buikholte loopt. Hierdoor wordt de aanvoer van bloed naar het hart belemmerd en zal er bij reanimatie minder bloed worden rondgepompt. Dit is te voorkomen door onder de rechter flank en heup een opgevouwen deken te leggen, waardoor het slachtoffer iets naar links kantelt en het probleem wordt opgelost. De terugvloed van bloed naar het hart wordt hierdoor bevorderd.

Externe links

Filmpje van Bondi-rescue van succesvolle reanimatie met AED op het strand: http://www.youtube.com/watch?v=y_JJHudA4fU&feature=player_embedded#at=23