Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.

Zuigende borstwond

Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Gevorderd / Paginastatus: Concept. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?

Bij een steekwond in de borstkas kan als gevolg door doorboring van de de longvliezen een zuigende borstwond ontstaan, met behalve een pneumothorax (klaplong) ook het risico op het ontstaan van een spanningspneumothorax.

Het ontstaan van een spanningspneumothorax kan worden voorkomen door het tegengaan van aanzuigen van lucht via de borstwond. Hiervoor kan men de wond dichtplakken zodat er via de wond geen lucht meer wordt aangezogen. Geheel sluiten van de wond geeft echter het risico op nieuwe drukopbouw in de borstkas. Daarom is het beter om 1 zijde van het gaasje open te laten, waardoor een ventilwerking ontstaat:

  • Bij inademing zuigt het afgeplakte gaasje zich vast tegen de wond, zodat er geen lucht kan worden aangezogen in de borstkas
  • Bij uitademing duwt eventuele overdruk het gaasje van de wond af zodat het teveel aan lucht kan ontsnappen

Om deze 'ventielwerking' te bereiken dient het gaasje luchtdicht te worden afgesloten. Dat kan door dakpansgewijs leukoplast te plakken over het gaasje, of door een stukje plastic te gebruiken en dat aan 3 zijden af te plakken.

Afplakken zuigende borstwond

UItvoering
Borstwond1.jpg Er is sprake van een zuigende borstwond:
* Hoorbaar zuigen en blazen bij in- en uitademing
* Helderrood schuimend bloed rond de steekwond
Borstwond2.jpg Leg een steriel gaasje over de wond en plak de wond aan drie zijden af, waarbij de onderzijde wordt open gelaten.
Borstwond3.jpg Plak het gaasje met Leukoplast dakpansgewijs af, waarbij de tape iedere keer deels overlapt met de vorige laag. Zo ontstaat er een luchtdichte laag. Eventueel kan in plaats van tape ook een stukje plastic zoals een handschoen gebruikt worden om de wond af te plakken. Gebruik geen bankpasjes of iets dergelijks, die zijn te stug voor een goede ventielwerking.
Borstwond4.jpg Laat de onderzijde van het gaasje open.

Zie ook: pneumothorax, spanningspneumothorax.