Zondagsarmpje: verschil tussen versies

Uit Eerste Hulp Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
(Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Statusbox| |mainauthor= Guusje |supervisor= Pim |niveau= Beginner |status= Niet beschreven }} Het '''zonda...')
(geen verschil)

Versie van 25 sep 2011 om 16:52

Auteur: Guusje / Supervisor: Pim / Co-auteur: {{{coauthor}}} / Niveau: Beginner / Paginastatus: Niet beschreven. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?

Het zondagsarmpje, of zondagsmiddagsarmpje is een gedeeltelijke ontwrichting (subluxatie) van het spaakbeen (radius) uit het gewricht met de ellepijp (ulna, het radio-ulnare gewricht). De naam is ontleend aan het ongevalsmechanisme waardoor deze subluxatie ontstaat. Op zondagmiddag gingen ouders vroegen wandelen met de kinderen, waarbij het kind aan beide armen tussen de ouders op en neer geschommeld werd. Daarnaast kan het ontstaan als een kind aan gestrekte arm (met enige kracht) van de grond omhoog getild wordt na gevallen te zijn.


Het letsel wordt vaak ontdekt doordat het kind de arm niet gebruikt, blijft huilen en pijn aangeeft in de elleboog. Het kind houdt de arm vaak vast.

Een arts kan de radius reponeren door een bepaalde handbeweging. Op een röntgenfoto is de luxatie meestal niet te zien. Soms wordt er een controlefoto gemaakt om te kijken of er geen breuken zijn van het kopje van het spaakbeen.