Verbandmiddelen

Uit Eerste Hulp Wiki
Versie door Guusje (Overleg | bijdragen) op 27 mei 2011 om 16:31 (Metallinegaas)

Ga naar: navigatie, zoeken
Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Beginner / Paginastatus: Incompleet. Laatste bewerking: Guusje. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?

Hydrofiel elastische zwachtel

Hydrofiele zwachtel

Ideaalzwachtel

Ideaalzwachtel

Steriel gaasje

Steriele gazen Een steriel gaasje is een geweven of niet geweven (non-woven) lapje stof dat gebruikt wordt om een wond zo schoon mogelijk af te dekken en verdere besmetting te voorkomen. Daarnaast is het gaasje ook vochtopnemend. Het gaasje is steriel verpakt, dat wil zeggen dat er geen ziektekiemen of vuil in de verpakking aanwezig is. Het steriele gaasje heeft een houdbaarheidsdatum van ongeveer 4 jaar, mits droog en in het donker bewaard. Er zijn veel verschillende afmetingen verkrijgbaar, maar in de EHBO worden 5x5xm, 7,5x7,5cm, 10x10cm en het zogenaamde 'Zestientje' (5x8,5) het meeste gebruikt.

Metallinegaas

Metallinegaas Het Metalline-gaas is een compres met een speciale aluminiumlaag. Dit compres wordt gebruikt voor brandwonden en is niet-verklevend: het plakt in principe niet aan de wond en is dus gemakkelijk te verwisselen. Behalve het niet-verkleven is het ook vochtopnemend. Naast brandwonden ook uitermate bruikbaar bij eventueel verbinden van schaafwonden en wonden bij kinderen door het verminderde kleven aan de wond.

Brandwondenkompres

Voor de behandeling van brandwonden zijn er behalve het Metalline-gaas meerdere mogelijkheden. In toenemende mate wordt gebruik gemaakt van speciale brandwondencompressen, zoals Burnshield of WaterJel. Deze compressen zijn ook steriel verpakt en zijn doordrenkt in een speciale vloeistof die een koelend en genezend effect heeft op brandwonden.

Vet gaas

Pleister

Kleefpleister

Kleefpleister

Snelverband

Opgerold snelverbandUitgevouwen snelverband

Wondsnelverband

Driekante doek