Veiligheid en hygiëne: verschil tussen versies

Uit Eerste Hulp Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
[gecontroleerde versie][gecontroleerde versie]
(Hygiëne en hulpverlening)
Regel 6: Regel 6:
 
===Handschoenen===
 
===Handschoenen===
 
Het dragen van handschoenen bij het verlenen van Eerste Hulp wordt steeds meer een gewoonte.
 
Het dragen van handschoenen bij het verlenen van Eerste Hulp wordt steeds meer een gewoonte.
 +
 +
===Hulpmiddelen bij [[reanimatie]]===
 +
Bij het toepassen van mond-op-mondbeademing is er theoretisch het risico van overdracht van besmettelijke aandoeningen. Men kan dit voorkomen door het gebruik van een [[kiss-of-life]] [[beademingsdoekje]] of door gebruik van een [[pocket-mask]]. Overdracht van besmettelijke ziektes bij reanimatie wordt weinig beschreven. Er zijn enkele rapporten van overdracht van tuberculose en SARS, echter is overdracht van HIV nooit beschreven. Bij een slachtoffer met een koortslip bestaat er risico op het oplopen van het herpes-virus.
  
 
==Besmettelijke aandoeningen==
 
==Besmettelijke aandoeningen==

Versie van 3 apr 2011 om 10:49

Hygiëne en hulpverlening

Goede hygiene tijdens het hulpverlenen is voor zowel de hulpverlener als het slachtoffer van belang. De hulpverlener loopt tijdens zijn hulpverlening in contact te komen met lichaamsvloeistoffen van het slachtoffer, zoals bloed, braaksel, urine, ontlasting en andere stoffen. De hulpverlener dient zich daarom dan ook goed te beschermen indien contact met deze vloeistoffen mogelijk is. Voorkomen is beter dan genezen!

Handhygiëne

Wassen van de handen. Draag geen ringen of andere hand- of armsierraden. Desinfectie met alcohol en zeep.

Handschoenen

Het dragen van handschoenen bij het verlenen van Eerste Hulp wordt steeds meer een gewoonte.

Hulpmiddelen bij reanimatie

Bij het toepassen van mond-op-mondbeademing is er theoretisch het risico van overdracht van besmettelijke aandoeningen. Men kan dit voorkomen door het gebruik van een kiss-of-life beademingsdoekje of door gebruik van een pocket-mask. Overdracht van besmettelijke ziektes bij reanimatie wordt weinig beschreven. Er zijn enkele rapporten van overdracht van tuberculose en SARS, echter is overdracht van HIV nooit beschreven. Bij een slachtoffer met een koortslip bestaat er risico op het oplopen van het herpes-virus.

Besmettelijke aandoeningen

Niet ondenkbaar is dat je te maken krijgt met een slachtoffer met een besmettelijke ziekte onder de leden, zoals hepatitis, HIV en andere besmettelijke ziekten. Deze kunnen een risico vormen voor de hulpverlener en de hulpverlener dient hier bij het letten op gevaar dus rekening mee houden. Bij hulp aan een slachtoffer is de kans aanwezig dat je met bloed te maken krijgt. Vaak hebben we kleine wondjes aan de handen en wanneer daar bloed van het slachtoffer in terechtkomt kan besmetting optreden. De kans op daadwerkelijke besmetting bij direct bloedcontact is relatief klein, maar het risico is altijd aanwezig. Het dragen van latex of nitrile handschoenen bied goede bescherming tegen overdracht van besmettelijke ziekten. Echter, je zult niet altijd handschoenen bij je hebben. Probeer aanraking van het bloed te vermijden. Mocht je onverhoopt toch in contact zijn geweest met bloed van een slachtoffer, neem dan contact op met je huisarts of bedrijfsarts.