Vaardigheden Acute Geneeskunde

Uit Eerste Hulp Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

De cursus Vaardigheden Acute Geneeskunde ook wel afgekort als VAG/EHBO is een verplichte EHBO cursus voor alle eerstejaars studenten geneeskunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen. De cursus wordt sinds 2005 gegeven en komt voort uit de voorheen door de Medische Faculteitsvereniging Nijmegen (MFVN)[1] georganiseerde EHBO cursus.

Bijzonder aan deze cursus is dat de organisatie geheel in handen is van studenten, onder supervisie van een blokcommissie bestaande uit studenten en specialisten uit het UMC St Radboud Nijmegen. Zowel de organisatie van de cursus, het onderwijs en het cursusmateriaal wordt door studenten verzorgd.

In de cursus krijgen studenten in 8 avonden van 2 uur onderwijs in basale Eerste Hulp, benadering van slachtoffers volgens de ABCDE-methodiek en reanimatie. Er zijn oefenavonden met LOTUS-slachtoffers en er is een afsluitend examen waar in 3 stations de aangeleerde vaardigheden getoetst worden.

Het cursusboek wordt inmiddels, in aangepaste vorm, ook gebruikt bij het Eerste Hulp onderwijs aan het VU Medisch Centrum te Amsterdam.