Tetanus

Uit Eerste Hulp Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Gevorderd / Paginastatus: Concept. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


Tetanus in de volksmond ook wel kaakklem genoemd, is een ernstige aandoening die ontstaat als gevolg van een besmetting met de Clostridium tetani bacterie die onder andere in straatvuil voorkomt. De bacterie komt het lichaam binenn via een vuile wond of een beet van dieren . De bacterie produceert een giftige stof die leidt tot ernstige en levensbereigende krampen van spieren, waarbij stoornissen in de ademhaling en skeletspieren optreden.

In Nederland is iedereen die het Rijksvaccinatieprogramma gevolgd heeft tot zijn 18e levensjaar beschermd tegen tetanus. Daarna kan een tetanusbooster gegeven worden die vervolgens tien jaar bescherming geeft. Daarna kan de booster bij nieuwe blootstelling aan straatvuil herhaald worden. Bij de DKTP en DTP vaccinatie zit tetanus in het pakket, de laatste wordt ook vaak als reizigersvaccinatie gegeven. De tetanusvaccinatie kan door de huisarts gegeven worden. Dankzij het vaccinatieprogramma komt tetanus in Nederland nauwelijks meer voor.

Wanneer is het noodzakelijk om iemand naar de huisarts te sturen voor een tetanusvaccinatie?

  • Indien het slachtoffer ouder is dan 18 jaar en in de laatste 10 jaar geen tetanusvaccinatie gekregen heeft
  • Alle vuile wonden veroorzaakt door vleesmessen, roestige voorwerpen, straatvuil
  • Beten van dieren (soms ook aanvullende antibiotica nodig)
  • Grote brandwonden