Tekenbeet

Uit Eerste Hulp Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Auteur: Sija / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Beginner / Paginastatus: Concept. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


Snelle Eerste Hulp tips?
ehbo.nl
Tekenbeten


Teken zijn kleine, spinachtige beestjes die vooral voorkomen in bossen en parken met loofbomen, struiken en hoge grassen. Teken kunnen via de benen van de gastheer omhoog klimmen of laten zich uit bomen op de gastheer vallen. De teek gaat enkele minuten op zoek naar een geschikte plek en bijt zich dan vast in de huid. Ze nestelen zichzelf graag in huidplooien en warme, vochtige plaatsen zoals tussen de vingers, in knieholtes, achter de oren of in de liezen. Als de teek niet verwijderd wordt blijft deze enkele dagen tot weken zitten en laat dan vanzelf los. De teek zuigt zich vol met bloed en kan meer dan een centimeter groot worden.

Ziekte van Lyme

Het grootste gevaar van een teek is dat deze de ziekte van Lyme kan overbrengen. De teek kan drager zijn van de bacterie borrelia burgdorferi. Niet iedere teek draagt deze bacterie bij zich en als de teek de bacterie wel bij zich draagt hoeft besmetting niet altijd plaats te vinden. De ziekte van Lyme is een multi-systeemziekte, die kan leiden tot aandoeningen van het zenuwstelsel, gewrichten, het hart en de huid. De eerste tekenen van de ziekte van Lyme zijn een rode kring rond de tekenbeet en/of koorts en moeheid. Het kan 1 tot 6 weken duren voordat de verschijnselen optreden. Het is belangrijk dat de datum van de beet geregistreerd wordt. Als een slachtoffer binnen 6 weken bovenstaande klachten ontwikkelt, moet het slachtoffer naar de huisarts. De ziekte van Lyme wordt behandelt met antibiotica.

Verwijderen van de teek

Hoe langer de teek op de huid zit, des te groter de kans op overdracht van de bacterie. De teek moet daarom zo snel mogelijk verwijderd worden. Ontsmet nooit voor het verwijderen van de teek de plek waar de teek zit; hierdoor kan speeksel of darminhoud in de wond terecht komen wat de kans op besmetting vergroot. Probeer niet in de teek te knijpen tijdens het verwijderen. Na het verwijderen wordt de huid schoongemaakt met Sterilon of alcohol.[1] Voor het verwijderen zijn verschillende hulpmiddelen beschikbaar, gebruik geen pincet omdat hierbij speeksel of darminhoud in de wond kan komen.

Tekenpincet

Plaats de tekenpincet over de kop van de teek heen zo dicht mogelijk op de huid, maar pak de huid zelf niet vast. Verwijder de teek door te pincet rond te draaien.

Tekenlasso

De TRIX Tick Remover Pen is een soort lasso waarme je de teek bij de nek kunt vastpakken en losdraaien

Tekenlepel

Er is een speciale lepel met een V-inkeping waarmee teken verwijderd kunnen worden. De lepel wordt met het brede deel van de V-inkeping op de huid de huid geplaatst, zo dicht mogelijk bij de teek. Met een lichte druk op de huid wordt de lepel richting de teek bewogen zodat het smalle deel van de inkeping om de teek zit. Met een voorwaartse schuifbeweging wordt de teek verwijderd; het is niet de bedoeling om te draaien.

Achtergrondinformatie

Bronvermeldingen

  1. International first aid and resuscitation guidelines 2011, (International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies, Geneva, 2011) http://www.ifrc.org