Tachypneu: verschil tussen versies

Uit Eerste Hulp Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
[gecontroleerde versie][gecontroleerde versie]
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'Tachypneu is de medische term voor te snelle ademhaling, ofwel een ademhaling met meer dan 20 ademhalingen per minuut. Tachypneu kan een teken zijn van [[zuurstoft...')
 
 
(3 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
Tachypneu is de medische term voor te snelle [[ademhaling]], ofwel een ademhaling met meer dan 20 ademhalingen per minuut. Tachypneu kan een teken zijn van [[zuurstoftekort]].
+
{{Status|
 +
|mainauthor= [[Pim]]
 +
|coauthor= [[]]
 +
|controller=
 +
|supervisor= [[Pim]]
 +
|niveau= [[Handleiding#Niveau|Gevorderd]]
 +
|status= [[Handleiding#Status|Incompleet]]
 +
}}
  
[[Categorie:Woordenlijst]]
+
 
 +
'''Tachypneu''' is de medische term voor te snelle [[ademhaling]], ofwel een ademhaling met meer dan 20 ademhalingen per minuut. Tachypneu kan een teken zijn van [[zuurstoftekort]] en wordt onder andere gezien bij longaandoeningen zoals [[astma]] en [[COPD]], maar ook bij aandoeningen in de circulatie zoals [[shock]].
 +
 
 +
Tachypneu zegt niets over de diepte van een [[ademteug]] of het [[teugvolume]], het is echter wel zo dat bij een toenemende [[ademfrequentie]] het [[teugvolume]] vaak afneemt omdat er minder tijd is om de longen te vullen met lucht, daardoor [[hypoventilatie]] kan optreden.
 +
 
 +
[[Categorie:Woordenlijst]][[Categorie:Breathing]][[Categorie:Vitale functies]]

Huidige versie van 28 jan 2012 om 14:18

Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Gevorderd / Paginastatus: Incompleet. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


Tachypneu is de medische term voor te snelle ademhaling, ofwel een ademhaling met meer dan 20 ademhalingen per minuut. Tachypneu kan een teken zijn van zuurstoftekort en wordt onder andere gezien bij longaandoeningen zoals astma en COPD, maar ook bij aandoeningen in de circulatie zoals shock.

Tachypneu zegt niets over de diepte van een ademteug of het teugvolume, het is echter wel zo dat bij een toenemende ademfrequentie het teugvolume vaak afneemt omdat er minder tijd is om de longen te vullen met lucht, daardoor hypoventilatie kan optreden.