Steunverband om de elleboog

Uit Eerste Hulp Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Beginner / Paginastatus: Incompleet. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


Het elleboogdrukverband ofwel steunverband om de elleboog is een verband uit de groep steunverbanden en heeft als belangrijkste functie het geven van rust en steun bij een kneuzing of verstuiking van de elleboog. Het kan ook gebruikt worden bij een ernstige actieve bloeding aan de elleboog, door eerst een snelverband op de wond te leggen en vervolgens daarover een drukverband.

Indicaties

Benodigdheden

In de Nederlandse Richtlijnen Eerste Hulp 2016[1] is de term drukverband vervangen door steunverband en wordt niet langer gebruik gemaakt van synthetische watten bij het aanleggen van een steunverband.

Zwachteltechnieken

Bij het aanleggen van dit verband maakt men gebruik van de volgende zwachteltechnieken:

  • Circulaire slagen (bij begin van verband)
  • Spiraalslagen (in midden van verband)
  • Achtvormige slagen (over de elleboog)

Uitvoering

  • Verbind de elleboog in een licht gebogen stand, in een hoek van ongeveer 120 graden.
  • Eerste slag met de watten komt halverwege de onderarm. Begin met een dubbele slag. Je zwachtelt nu 2/3 overlappend naar boven. Je eindigt halverwege de bovenarm met een dubbele slag. Zorg dat de elleboog bedekt is ongeveer 2-3 lagen synthetische watten.
  • Laat 1-2 cm vrij van de watten en begin dan met de ideaalzwachtel. Kijk in de rol. Zwachtel onder lichte rek richting het hart. Laat aan het eind weer 1-2 cm watten vrij.
  • Zet het verband vast met kleefpleister.

Aandachtspunten

Kijk in de rol tijdens het aanleggen van het verband. Zet lichte rek op de ideaalzwachtel tijdens het afrollen, probeer de rek goed te verdelen over het verband. Controleer of het verband niet te strak zit, door te vragen naar tintellingen of een koud gevoel in de vingers. Test eventueel de capillary refill in de vingers, deze mag niet vertraagd zijn na het aanleggen van het verband.


Lees ook de pagina's over Letsels van het bewegingsapparaat en Algemene verbandtechnieken.

Referenties

  1. Nederlandse Richtlijnen Eerste Hulp 2016, Het Oranje Kruis en Het Nederlandse Rode Kruis, https://www.ehbo.nl/fileadmin/assets-hetoranjekruis/documents/Nieuws/Richtlijnen/Nederlandse_Eerste_Hulp_Richtlijnen_2016_DEFINITIEF.pdf