Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.

Stabiliseren van een botbreuk

Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Beginner / Paginastatus: Concept. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


Het stabiliseren of onbeweeglijk houden van een botbreuk is van groot belang om pijn te verminderen en verdere schade aan omliggende weefsels en het bot te voorkomen.

Indien er sprake is van een open botbreuk dient deze steriel te worden afgedekt. Stabilisatie van (mogelijke) wervelfracturen in de nek of rug worden elders besproken. Ribfracturen worden niet gestabiliseerd door een eerste hulpverlener.

Ook kan men gebruik maken van een spalk om een botbreuk te stabiliseren.

Stabiliseren van een botbreuk aan de hand, pols en onderarm

Stabiliseren van een botbreuk aan de elleboog, bovenarm en schouder

Stabiliseren van botbreuk aan het boven of onderbeen

Bij een breuk van het boven- of onderbeen en de heup wordt voor stabilisatie gebruik gemaakt van een dekenrol. De dekenrol is een opgerolde deken die langs het aangedane lichaamsdeel wordt gelegd, waarbij de gewrichten aan de boven en de onderzijde van het aangedane lichaamsdeel ondersteund worden. Bij een breuk aan het onderbeen zijn dat de voet/enkel en de knie, bij een breuk aan het bovenbeen worden behalve knie en heup ook de voet/enkel meegenomen.

Het gebruiken van een dekenrol:

  • Laat een andere hulpverlener of omstander het been van het slachtoffer onbeweeglijk houden, door de op de knieĆ«n te gaan zitten en de enkel met beide handen te omvatten en te ondersteunen. De enkel wordt gefixeerd in de houding waarin deze wordt aangetroffen.
  • Dek een open botbreuk eerst af voordat je de dekenrol aanlegt.
  • Neem een dikke deken en rol deze op tot een dekenrol. Afhankelijk van de benodigde lengte wordt de deken in de lengte of in de breedte opgerold en eventueel een keer gevouwen.
  • Leg de dekenrol langs de gewrichten en zorg dat je hierbij 'in de rol kijkt'. Zorg ervoor dat het been tijdens het aanleggen niet wordt bewogen. Schuif de deken tegen het been vanaf de heup tot voorbij de voet. Voor betere stabiliteit druk je de rol bij de voet iets in, schuift de rol eronder, en laat dan de rol weer los: op deze manier ligt de voet steviger.
  • De ondersteuning van de voet is belangrijk, omdat deze de neiging heeft om naar buiten te draaien, hierdoor ontstaat spanning op de breuk wat veel pijn geeft.