Splinterverwondingen

Uit Eerste Hulp Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Beginner / Paginastatus: Concept. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


Splinterverwondingen zijn kleine doordringende huidletsels, waarbij er nog een vreemd voorwerp in de huid aanwezig is. Dit kan een stukje glas, een hout- of metaalsplinter of bijvoorbeeld een vishaakje zijn. In de meeste gevallen zijn slechts de huid en het onderhuidse vetweefsel aangedaan. Wanneer er een bloedvat geraakt is kan er sprake zijn van actief bloedverlies.

Houd er rekening mee dat verwondingen aan de hand, vingers, voeten en tenen ook schade kunnen geven aan de pezen. Stuur het slachtoffer laagdrempelig naar een arts om de wond te laten beoordelen.

Eerste Hulp

Een eenvoudige splinter, waarvan het verloop goed in de huid te zijn is kan doorgaans met een splinter pincet door de eerstehulpverlener worden verwijderd. De splinter wordt voorzichtig in de lengterichting uit de huid getrokken. Het is belangrijk om goed te controleren of de gehele splinter uit de huid is en of er niet een klein stukje is achtergebleven in de huid. Soms is het niet mogelijk om de splinter vast te pakken met de pincet. Ga niet in de huid snijden om de splinter vrij te maken, dit kan leiden tot ontsteking en infectie van de huid, verwijs het slachtoffer naar de huisarts.

Indien de eerstehulpverlener de splinter zelf heeft kunnen verwijderen, spoel dan de wond schoon met leidingwater en ontsmet de wondranden en de wond. Dek de wond eventueel af met een pleister. Adviseer het slachtoffer om bij het ontstaan van ontstekingsverschijnselen contact op te nemen met de huisarts.

Indien het voorwerp niet gemakkelijk uit de wond verwijderd kan worden, bijvoorbeeld in het geval van weerhaakjes of wanneer het niet te pakken is met een pincet, fixeer het voorwerp dan met een kransverband en verwijs het slachtoffer naar de huisarts.

Zie ook: Huidverwondingen, Steekwonden.