Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.

Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Thermische letsels

3.051 bytes toegevoegd, 26 mrt 2011 10:37
geen bewerkingssamenvatting
Eerstegraads brandwonden behoeven, behalve koelen, geen verdere behandeling. Ze kunnen nog enige dagen pijnlijk zijn, maar genezen snel en zonder littekenvorming.
<br><br>
Bij tweede- en derdegraadsbrandwonden is de huid doorgaans niet meer intact of bestaat het risico dat blaren kapot gaan, waardoor er een infectierisico bestaat. De brandwonden worden zo schoon mogelijk afgedekt, bij voorkeur met een steriel [[metallinegaas]]. Dit bevat een speciale laag waardoor het niet aan de wond blijft plakken en bij verbandwisselingen dus schade zou veroorzaken. Er zijn ook speciale kompressen die een koelende gel bevatten en daarmee de pijn verminderen, zoals[[WaterJel]]® of [[Burnshield]]®. Deze kompressen kunnen in tegenstelling tot brandzalf zonder probleem gebruikt worden, ook wanneer het slachtoffer nog door een arts gezien moet worden. Deze gazen of kompressen kunnen met een [[hydrofiele zwachtel]] losjes worden vastgelegd. Bij grote oppervlakten kan men een schoon laken gebruiken.
<br><br>
Brandblaren mogen nooit worden doorgeprikt! Dit geeft een verhoogd risico op infectie. Brandzalf geeft ook een verhoogde kans op infectie en maakt beoordeling van de wond door een arts lastig. Kleding die verbranding vast zit in de wond mag niet verwijderd worden door de eerstehulpverlener, dit is erg pijnlijk en kan ernstige schade aan de huid veroorzaken. Indien de brandwonden door heet water veroorzaakt zijn, verwijder dan wel zo snel mogelijk de kleding om de inwerking van de hitte te beperken en koelen mogelijk te maken.
* Stap één van de behandelingKoelen met lauw stromend water, tenminste 10-15 minuten (pas op voor onderkoeling)* Stap twee van de behandelingIndien nodig alarmeren [[Hulpdiensten:112|hulpdiensten]]* Stap drie van de behandelingWond bedekken met Metallinegaas of een ander niet-verklevend gaas** Indien dit, dan datLaat blaren altijd intact!** Als dat, dan ditGebruik eventueel [[WaterJel]]® of [[Burnshield]]®* Stap vier Maak een inschatting aan de hand van de behandelingoppervlakte en diepte of de wond door een arts gezien moet worden 
Zijn er dingen die echt niet vergeten moeten worden of essentieel zijn? Dan kunnen ze nogmaals extra in een kader benoemd worden:
{| class="wikitable"
|-
! Essentieel, vergeet nietLet op:
|-
| Om je aan te melden voor Eerst water, de Eerste Hulp Wikirest komt later!
|}
==Verbranding door bevriezing==
(deze kop alleen Ook bevriezing van de huid en dieperliggende weefsels kan ernstige 'brand'wonden veroorzaken. De inwerking van de kou zorgt uiteraard niet voor verbranding als er meerdere niveau 2 koppen gebruikt wordenbij vuur, zie lager)maar de schade aan het weefsel is vergelijkbaar met die van brandwonden.
===Inleiding op onderwerp===
In Plaatselijke onderkoeling van de inleiding huid kan leiden tot weefselbeschadiging. Bij een huidtemperatuur van25 °C vermindert de bloedtoevoer door vasoconstrictie. De zuurstofaanvoer wordt daardoor lager danhet zuurstofverbruik. Hierdoor krijgt de huid een blauwe, cyanotische kleur. Bij een huidtemperatuuronder 25 °C wordt de afgifte van zuurstof uit hemoglobine belemmerd. Hierdoor krijgt de huid een rozekleur waardoor de huid een , goed geoxygineerde indruk geeft. Toch kan ernstig weefselletsel ontstaandoor ischemie, gevolgd door trombosering van de capillairen. Van bevriezing spreekt men pas als dehuidtemperatuur lager is dan 4 °C. De huid voelt dan aan als ijs, er treedt kristalvorming op van intra- enextracellulair water. De huid is gevoelloos en pijn treedt pas op als de huid wordt opgewarmd.SymptomenDe bevriezing kan men, evenals bij de verbranding, in drie graden verdelen. Er is een korte introductie gegeven duidelijke paralleltussen de gradatie bij bevriezing en verbranding.Eerstegraads: witte plek in de huid (zonder blaren of vervellen), die koud is en vaak pijnlijkTweedegraads: er treedt blaarvorming op of het vervellen van de huid. De blaren zijn gevuld met bruinvocht (bloedblaren).Derdegraads: de huid is wit en stug, en vertoont zwarte diepe necrose. Lichaamsdelen kunnenafsterven.Doorgaans komen meerdere gradaties in één wond voor, bij een derdegraads bevriezing zaldaaromheen een gebied met tweede en eerstegraads bevriezingen liggen.HandelenAllereerst moet bij bevriezing alle natte kleding uitgetrokken worden en vervangen worden door droge,warme kleding. Bij een eerstegraads bevriezing wordt de huid door uitwendige druk met een warmehand opgewarmd waarbij niet gewreven mag worden. Door wrijven gaan de huidvaten openstaan,waardoor weefsel nog verder afkoelt en kapot gewreven kan worden. Bevroren vingers of handenkunnen onder de oksels opgewarmd worden. Bij bevroren tenen en voeten trekt men de schoenen uit,dept men de voeten droog en doet men warme sokken aan. Indien de volledige huiddikte is bevrorenkunnen de extremiteiten ook opgewarmd worden in een waterbadje van 38 °C. Hierbij moet detemperatuur van het onderwerpwater goed gecontroleerd worden. Door de bevriezing heeft de huid minder gevoelen wordt oververhitting niet adequaat opgemerkt Passief opwarmen is ook mogelijk door ledematen bijslachtoffer of hulpverlener onder de oksels te houden.. De extremiteiten moeten goed beschermdworden tegen mechanische beschadigingen.Een tweede- of derdegraads bevriezing moet steriel worden afgedekt met Metallinegaas en in hetziekenhuis behandeld worden.Bij een omvangrijke bevriezing moet altijd aan onderkoeling gedacht worden. Zie hiervoor hoofdstuk 9.5BOSA2 – Vaardigheden 142 Acute Geneeskunde
===Symptomen en klachten===

Navigatiemenu