Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.

Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Pupilreacties

625 bytes verwijderd, 22 sep 2011 15:13
geen bewerkingssamenvatting
|status= [[Handleiding#Status|Incompleet]]
}}
 
{{Wikipedia}}
[[Bestand:Anisocorie.jpg|200px|thumb|right|Anisocorie. Bron: [[Wikipedia]].]]
* '''Pupilverwijding''' (medische term: '''mydriasis''') geeft aan dat de pupil of pupillen vergroot is. Dit is een normale reactie in een donkere omgeving, maar kan ook veroorzaakt worden door gebruik van [[medicijnen]], [[alcohol]] of [[drugs]].
* '''Pupilvernauwing''' (medische term: '''myosis''') geeft aan dat de pupillen klein zijn. Pupilvernauwing treedt op wanneer er veel omgevingslicht is, maar kan ook gevolg zijn van gebruik van [[medicijnen]], [[alcohol]] of [[drugs]].
* '''Anisocorie''' of '''pupilverschil''' is een verschijnsel waarbij er een verschil is in grootte tussen de linker- en rechterpupil. Anisocorie is een alarmsignaal en kan duiden op [[hoofd- en hersenletsel]].
==KlachtenPupilverwijding== De belangrijkste klachten bij anisocorie zijn problemen * Druggebruik: zoals [[cocaïne]], [[cannabis]]* Pupilverwijdende oogdruppels met het bijvoorbeeld [[zienatropine]]. Bij een verwijde pupil kan het nabijzien met één oog verminderd zijn. Bij een vernauwde pupil kan het donkerzien met één oog verminderd zijn. Bovendien kan de patiënt of zijn omgeving een verschil in pupilgrootte hebben opgemerkt zonder dat daarbij klachten zijn. [[adrenaline]]
==OorzakenPupilvernauwing== ===Vernauwde pupil=== * iritis: een ontsteking Het vernauwen of kleiner worden van het [[regenboogvlies]] van het oog * gebruik van pilocarpine-oogdruppels * [[morfine]]gebruik * Argyll Robertson-pupil bij syfilis* Syndroom van Hornerbeide pupillen kan onder andere veroorzaakt worden door: een [[neurologie|neurologische]] aandoening * [[fysiologisch]]: zonder onderliggend ziekteproces of uitwendige oorzaak; het betreft een uitsluitingsdiagnose die pas gesteld wordt wanneer andere oorzaken uitgesloten zijn.
===Verwijde pupil=== * oogletsel met beschadiging Toename van de pupilkringspier (''musculus sphincter pupillae'') het omgevingslicht, zoals volle zon* pupilverwijdende oogdruppels met bijvoorbeeld [[atropine]] of [[adrenaline]] Druggebruik:* uitval Gebruik van de zenuw naar de oogspieren (''nervus oculomotorius'') * Syndroom van Adie: een chronische neurlogische aandoening medicijnen zoals morfine, fentanyl of andere opiaten
==BehandelingPupilverschil== Na Pupilverschil waarbij de de verwijde pupil niet reageert op licht is een eerste diagnose door teken van verhoogde druk in de [[huisarts]]hersenen, vindt verdere diagnostiek en behandeling plaats door bijvoorbeeld als gevolg van een bloeding of zwelling in de oogartshersenen.Dit is een alarmsymptoom!
[[Categorie:Woordenlijst]]

Navigatiemenu