Schaatsverband

Uit Eerste Hulp Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Gevorderd / Paginastatus: Incompleet. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


Het schaatsverband is een vorm van een doekverband dat in de huidige eerste hulp niet meer wordt gebruikt. Het is echter een praktische en effectieve methode om met een driekante doek een fixerend verband aan te leggen bij een verstuikte enkel wanneer er geen materiaal voor een drukverband voor handen is. Het schaatsverband is vooral bedoeld als noodoplossing en is geen vervanging voor een drukverband om de enkel/voet.[1]

Benodigdheden

Uitvoering

  • Vouw de driekante doek tot een smalle das
  • Laat het slachtoffer de schoen aanhouden en zet de aangedane enkel in een hoek van 90 graden
  • Leg de smalle das in het midden onder de schoen voor de hak. Neem beide slippen mee naar boven achter de bovenrand van de schoen en kruis de slippen achter de hiel langs.
  • Leg de slippen nu richting de wreef van de voet en haal de slippen onder de zijdelings geplaatste delen van de smalle das door.
  • Knoop beide slippen met een platte knoop op de bovenzijde van de voet.

Aandachtspunten

  • Het schaatsverband is een tijdelijke oplossing. Zodra het mogelijk is moet een drukverband worden aangelegd en gekeken worden of er sprake is van een breuk (zie ook Ottawa Ankle Rules.

Bronvermelding

  1. EHBO en verbandleer, leerboek voor fysiotherapeuten, HJAT Doppenberg, experimentele uitgave (De Tijdstroom, 1974)