Saturatiemeter

Uit Eerste Hulp Wiki
Versie door Pim (Overleg | bijdragen) op 21 mrt 2011 om 11:37 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'De saturatiemeter meet hoeveel procent van het hemoglobine in de rode bloedcellen zuurstof heeft gebonden. In de slagaders hoort 97-100% van het hemoglobine zuurstof g...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Ga naar: navigatie, zoeken

De saturatiemeter meet hoeveel procent van het hemoglobine in de rode bloedcellen zuurstof heeft gebonden. In de slagaders hoort 97-100% van het hemoglobine zuurstof gebonden te hebben.

Indicatie

Standaardcontrole in de B door professionele hulpverleners

Methode

org dat de batterijen in de saturatiemeter zitten. Bevestig de sensor aan de saturatiemeter en kijk of het rode lichtje op de sensor brandt. Plaats de sensor met het rode licht op het nagelbed en kijk of het gele lichtje boven de aanknop begint te knipperen. Wacht tot de getallen zich stabiliseren en noteer deze op de gewondenkaart. Nagellak maakt de meting onbetrouwbaar of zelfs onmogelijk. Probeer als het slachtoffer nagellak heeft dit te verwijderen. Andere plekken voor het plaatsen van de sensor zijn de tenen en het oorlelletje. Voordeel: Snel een beeld van de oxygenatie en beschikbaarheid van zuurstof in de weefsels. Meten van het effect van zuurstoftherapie. Risico’s en complicaties: Foutieve meting door nagellak, onderkoeling of shock (slechte perifere doorbloeding), te hoge meting door koolstofmonoxide in het bloed (bijvoorbeeld na brand). ====Achtergrondinformatie=== Hoewel gezonde mensen een saturatie van ongeveer 100% hebben, en een saturatie lager dan 95% als afwijkend wordt gezien, zijn er mensen die in normale toestand een saturatie onder de 90% hebben. Deze mensen hebben COPD, een longziekte die wordt veroorzaakt door met name roken. Over het algemeen mag echter worden uitgegaan van een noodgeval als een saturatie onder de 90% wordt gemeten. Vergeet niet dat de saturatiemeter ook de hartfrequentie weergeeft.