Ranselverband

Uit Eerste Hulp Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Gevorderd / Paginastatus: Concept. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


Een ranselverband, rugzakverband of 8-verband is een verband dat in de hedendaagse eerste hulp in ongebruik is geraakt. Het ranselverband werd vroeger toegepast bij breuken van het sleutelbeen en bestond uit een aantal geknoopte driekante doeken die op de rug aangebracht werden in de vorm van een '8'. De armen zitten in de openingen van de '8', de kruising zit op de rug. Het doel van het ranselverband is om de schouders naar achteren te trekken bij een sleutelbeenbreuk (claviculafractuur) om zo de spanning van de breuk af te halen, de twee botstukken worden immers uit elkaar getrokken.[1]

Het ranselverband wordt tegenwoordig niet meer in de eerste hulp gebruikt, omdat het bij onjuist aanleggen of te lang gebruik complicaties kan geven aan de bloedvaten en zenuwen. Daarnaast heeft het weinig effect op de genezing. De huidige behandeling van een sleutelbeenbreuk is de brede das.

Bronvermelding

  1. EHBO en verbandleer, leerboek voor fysiotherapeuten, HJAT Doppenberg, experimentele uitgave (De Tijdstroom, 1974)