Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.

Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Oververhitting

485 bytes toegevoegd, 23 mei 2019 13:00
geen bewerkingssamenvatting
Belangrijkste klachten en symptomen:
* Rode droge warme huid (let op: soms is dit niet het geval en is de huid bleek , koud en koudklam, terwijl de lichaamstemperatuur wel ernstig verhoogd is)
* Afwezigheid van voldoende transpiratie
* Bewustzijnsdaling
* Snelle ademhaling, stoornissen in de ademhaling
Belangrijkste onderdeel van de behandeling van een hitteberoerte is snel alarmeren en snel starten met koelen. Koelen is essentieel om verergering van de schade aan de cellen te voorkomen. Koelen De meest effectieve methode om een slachtoffer met een hitteberoerte te koelen is onderdompeling van het lichaam (exclusief het hoofd) in een bad met koud water (koelbad). Deze methode moet echter wel met beleid gebeurenworden uitgevoerd door zorgprofessionals die hierin getraind zijn, want iemand drijfnat bij een hitteberoerte zijn er immers stoornissen in de vitale functies die specialistische zorg noodzakelijk maken zal met name zorgen voor afkoeling van de huid, maar niet zorgen voor afkoeling van het binnenste van het lichaam. Meest Alternatieve methoden (die minder effectief is zijn dan ook om een koelbad) zijn onder andere: [[coldpacks]] te leggen op de plaatsen waar de grote bloedvaten aan de oppervlakte liggen: onder de in oksels, in de liezen en in de nek, het afsponsen met koud water en het slachtoffer bedekken met natte koude lakens. Het slachtoffer dient op de zij gelegd te worden zodat een zo groot mogelijk oppervlak gekoeld kan worden en dat de warmte afgifte aan de omgeving optimaal is. Het slachtoffer moet naar een koele ruimte gebracht worden en mag door middel van airco of ventilatoren gekoeld worden. Het is essentieel om de [[vitale functies]] te blijven controleren. Meet indien mogelijk tijdens het koelen iedere 5 minuten de [[lichaamstemperatuur]]. Meting met een oorthermometer kan de lichaamstemperatuur onderschatten, het meest betrouwbaar is meting met een rectale thermometer.
{| class="wikitable"
|}
Meer informatie over oververhitting tijdens de Vierdaagse van 2007 is te lezen in: http://www.ntvg.nl/publicatie/wandelen-de-zon-hitteberoerte-en-hitte-uitputting-tijdens-de-nijmeegse-vierdaagse-2006. Informatie over hyperthermie bij hardlopen is te vinden op de website: https://hardlopenenhyperthermie.org.
==Bronvermelding==

Navigatiemenu