Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.

Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Onderkoeling

1.090 bytes toegevoegd, 22 aug 2013 17:27
Eerste Hulp bij onderkoeling
* Benader het slachtoffer met de [[ABCDE-methodiek]]
* Voorkom verder warmteverlies door:
** Natte kleding uit te trekken en het slachtoffer goed af te drogen. Ga indien mogelijk naar een warme ruimte. Bij ernstige onderkoeling wordt kleding niet uitgetrokken. Dit leidt tot overmatige beweging. Het slachtoffer wordt met kleding en al ingepakt.
** Het slachtoffer in te pakken in dekens. Ideaal gezien heb je minstens 2 gewone (wollen of fleece)dekens en 2 [[isolatie dekens]] (ook wel [[reddingsdeken]] genoemd) (zilver binnen). Het uiteindelijke principe is dat alle ledematen en het torso en hoofd apart worden ingepakt in een isolerende laag die de verschillende routes van warmteverlies afsnijdt. Er zijn echter vele verschillende methoden om dit te bereiken. Ook kunnen er meer dekens en isolatiedekens gebruikt worden, 2 van elk is echter het minimum. Belangrijk is dat het hoofd zo goed mogelijk wordt ingepakt, men verliest een groot deel van de lichaamswarmte via het hoofd. Laat mond, neus en ogen vrij.
** Voorkom dat het slachtoffer onnodig bewogen wordt. Beweging zorgt voor verplaatsing van het koude bloed uit de ledematen naar de centrale circulatie, hierdoor daalt de kerntemperatuur nog verder. In het ergste geval kan dit leiden tot [[hartritmestoornissen]] ([[ventrikelfibrilleren]]) en een plotselinge [[circulatiestilstand]]. Daarnaast is het hart bij onderkoeling mogelijk gevoeliger voor beweging en zal sneller in een [[hartritmestoornis]] geraken.
* Waarschuw bij tekenen van matige of ernstige onderkoeling (afwezigheid van rillen of klappertanden is een teken van een ernstige onderkoeling!) professionele hulpverleners.
* Controleer regelmatig de [[vitale functies]] en de [[lichaamstemperatuur]] met een [[thermometer]].
* Warm een slachtoffer met een matige of ernstige onderkoeling nooit actief op!
Belangrijk is om het slachtoffer geen alcoholische dranken te geven. Alcohol geeft namelijk een vasodilatatie (verwijding van de vaten) in de huid waardoor het slachtoffer wel een warmer gevoel krijgt, maar in werkelijkheid nog sneller afkoelt! Het geven van warme dranken als thee of soep zijn (mits het slachtoffer aanspreekbaar is en het zelf tot zich kan nemen) wel aan te bevelen.
Een speciale houding om warmteverlies tegen te gaan in het water is de [[HELP-houding]].
 
====Hypothermiepakket aanleggen====
'''Benodigdheden''':
* 2 wollen dekens (indien beschikbaar)
* 4 Isolatiedekens
 
'''Uitvoering''':
* Leg een isolatiedeken schuin neer, met een punt naar het hoofd en een punt naar de voeten.
* Leg hier bovenop een normale deken op dezelfde manier.
* Leg een aluminiumdeken recht neer over de rest heen.
* Leg daar overheen een aluminiumdeken en een gewone deken tot okselhoogte
* Leg nu het slachtoffer, zonder natte kleding, op het gehele pakken.
** Vouw nu het rechte pakket dicht zonder de armen.
** Vouw nu de armen en het hoofd in de driehoekige gedeelte.
* Mogelijke ''risico'' en/of ''complicatie'' zou kunnen zijn: Oververhitting of de ABCD gaat achteruit, zonder dit direct te merken.
==Bronvermelding==
Op deze pagina is onder andere gebruik gemaakt van de volgende bronnen:<ref name="HOKB">Het Oranje Kruis Boekje, 26ste druk, H. van der Pols (Het Oranje Kruis, 2011) ISBN 978-90-06-92171-7</ref><ref name="atls">ATLS: Advanced Trauma Life Support Program for Doctors, 8th Edition, American College of Surgeons (American College of Surgeons, Chicago, 2008) ISBN 978-1-880696-31-6</ref>
<references/>
[[Categorie:Warmte-en_koudeletsels]][[Categorie:Trauma]][[Categorie:Incompleet]]

Navigatiemenu