Nekkraag

Uit Eerste Hulp Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Gevorderd/Expert / Paginastatus: Incompleet. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


Voorbehouden of risicovolle handeling
Deze vaardigheid valt onder de voorbehouden of risicovolle handelingen. Deze valt niet binnen de standaard vaardigheden van de Eerste Hulp.
Nekkraag / Stiffneck

Een nekkraag, nekspalk of Stiffneck is een hulpmiddel dat door ambulancediensten wordt gebruikt om de nekwervelkolom te immobiliseren indien er een verdenking bestaat op wervelletsel of wanneer er een hoogenergetisch trauma heeft plaatsgevonden.

Bij een slachtoffer met een nekkraag moet nog steeds manuele fixatie van het hoofd worden toegepast om onnodige bewegingen te voorkomen. Alleen een nekkraag is niet voldoende om volledige bescherming te bieden tegen verergering van nekletsel. Het slachtoffer dat na immobilisatie van de nekwervelkolom een nekkraag heeft omgekregen moet vervolgens op een spineboard geïmmobiliseerd worden zodat de gehele wervelkolom, inclusief hoofd en nek niet meer bewogen kunnen worden. Pas wanneer de headblocks geplaatst en het slachtoffer geheel vastgespind is op de wervelplank mag de manuele fixatie worden.

Het correct aanbrengen van een nekkraag vergt oefening en instructie.