Nasopharyngeale tube

Uit Eerste Hulp Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: {{{coauthor}}} / Niveau: Gevorderd / Paginastatus: Concept. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


Voorbehouden of risicovolle handeling
Deze vaardigheid valt onder de voorbehouden of risicovolle handelingen. Deze valt niet binnen de standaard vaardigheden van de Eerste Hulp.

De nasopharyngeale tube, nasale mayotube of neustrompet is een hulpmiddel dat door professionele hulpverleners gebruikt wordt om de luchtweg vrij te maken en vrij te houden. Het doel van een nasale mayotube is om bij een bewusteloos slachtoffer de tong achter uit de keelholte te houden, soms in combinatie met met de chinlift of jawthrust. Het is echter geen gezekerde luchtweg!

De nasale mayo tube is een flexibel rubber busje van ongeveer 12-15cm lang en een doorsnede tussen de 6 en 8 millimeter. Er zijn verschillende diktes en lengtes beschikbaar. De gekozen grootte is afhankelijk van het postuur van het slachtoffer. De nasale mayotube wordt ingebracht via de neus en loopt via de neusholte tot in de keel, net voorbij de achterzijde van de tong. Hierdoor wordt voorkomen dat de tong de luchtweg blokkeert. Doordat het uiteinde van het buisje breder is, wordt voorkomen dat het buisje te ver in de neus schiet. Soms wordt door het uiteinde nog een veiligheidsspeld geplaatst om dat te voorkomen.

Het voordeel van de nasale mayotube ten op zichte van de orale mayotube is dat de nasale mayotube veel beter verdragen wordt door slachtoffers die niet volledig bewusteloos zijn. Wanneer de orale mayotube bij een niet volledig bewusteloos slachtoffer wordt ingebracht kan dit tot braken leiden, die kans is bij de nasale mayotube veel kleiner.