Meldkamer 112

Uit Eerste Hulp Wiki
Versie door Guusje (Overleg | bijdragen) op 10 apr 2011 om 19:15 (Het waarschuwen van 112)

Ga naar: navigatie, zoeken

Het waarschuwen van 112

Wanneer je 112 belt met een mobiele telefoon wordt eerst gevraagd welke dienst je nodig hebt, zoals politie, brandweer of ambulance en vervolgens in welke plaats je je bevindt. Vervolgens word je doorgeschakeld naar de meldkamer van de ambulance van de regio waarin je zit. Een aantal zaken moet aan de centralist worden doorgegeven, zorg dus dat je deze informatie al hebt verzameld voordat je belt:

  • Locatie waar het slachtoffer zit/ligt
  • Aard en oorzaak van het ongeval (Wat is er gebeurd? Ongevalsmechanisme?)
  • Aantal slachtoffers
  • Aard en ernst van de verwondingen
  • Leeftijd van de slachtoffers (vermeld altijd of er kinderen bij betrokken zijn)


Blijf rustig en spreek duidelijk. Vraag aan de centralist hoe lang het ongeveer zal duren voordat de ambulance gearriveerd is. Maak bij voorkeur gebruik van de MIST-methode zoals hieronder beschreven. Wacht de komst van de hulpdiensten af, jij beschikt over kostbare informatie over het ongeval en de slachtoffers!
Het is belangrijk om het ongevalsmechanisme duidelijk te vermelden. Voor sommige situaties zoals een kinderreanimatie, een neurotrauma of een hoogenergetisch trauma (HET) zal ook de traumahelikopter worden ingeschakeld.

Wanneer 112 bellen

Je belt 112 natuurlijk wanneer er een situatie is die duidelijk snel professionele hulp benodigt. Je kunt ook wanneer je twijfelt over de benodigde hulp voor een slachtoffer met 112 bellen, de centralisten bij de Meldkamer Ambulancezorg (MKA) zijn immers zeer geschoolde verpleegkundigen die vaak beter kunnen inschatten of het verantwoord is een slachtoffer met eigen vervoer naar huisarts danwel SEH te sturen, of dat zij toch een ambulance sturen om verantwoorde zorg te leveren. Je kunt 112 dus ook bellen als je even niet weet hoe je verder moet, en kunt ze altijd om hulp vragen oftewel overleggen