Logesyndroom

Uit Eerste Hulp Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Gevorderd/Expert / Paginastatus: Incompleet. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


De spieren in de benen zijn gelegen in stevige peesbladen (bindweefselvliezen), zogenaamde loges of compartimenten. Wanneer in deze loges of compartimenten door een trauma zwelling en drukopbouw plaatsvindt kan er een logesymdroom of compartimentsyndroom optreden. Zwelling kan ontstaan door een trauma, zoals een spierkneuzing, een bloeding in de spier of door een botbreuk. Daarnaast komt een logesyndroom soms foor bij hevige inspanning waarbij de spier opzwelt. De zwelling zorgt ervoor dat de afvoer van bloed in de aders gestoord raakt omdat deze worden samengedrukt. Doordat het peesblad niet meegeeft bij zwelling neemt de druk toe waardoor vaten en zenuwen in het compartiment worden dichtgedrukt. Dit gebeurt eerder met de aders dan met de slagaders, daardoor is er in eerste instantie nog wel aanvoer, maar geen afvoer meer waardoor de druk toeneemt. Er ontstaat zuurstoftekort en er kan schade aan spieren en zenuwen ontstaan.

De belangrijkste klacht bij een logesyndroom is hevige stekende of krampende pijn in het aangedane lichaamsdeel. Meestal ontstaat een logesyndroom in het onderbeen, al wordt het ook in andere spiergroepen gezien. De pijn neemt toe ondanks het staken van de inspanning en het hoogleggen van het been. Pijnstillers geven geen verlichting. Soms kan men een verharding van de spiergroep voelen. Soms is er ook zwelling van de enkel als gevolg van oedeem. De functie van de spieren is gestoord, er is vaak sprake van verlamming. Er kunnen tintellingen in de voet zijn en in een later stadium kunnen er gevoelsstoornissen optreden. In tegenstelling tot bij een afsluiting van bloedvaten in de benen is het been meestal niet wit en koud, soms wordt dit echter wel gezien. De capillary refill is in eerste instantie normaal, maar zal later vertraagd raken.

Eerste Hulp

De Eerste Hulp bij een logesyndroom bestaat uit het verwijzen van het slachtoffer naar de Spoedeisende hulp of huisartsenpost, hierbij is enige haast geboden omdat er blijvende schade kan ontstaan aan spieren en zenuwen. Het koelen van het aangedane lichaamsdeel kan enige verlichting van de pijn geven en in theorie enig zwelling tegengaan.

In het ziekenhuis zal de chirurg bij een logesyndroom de druk in het compartiment proberen te verlichten door het compartiment chirurgisch te openen. Hij maakt een snede in de spierbladen om zo de druk te verlichten.

Meer informatie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Compartimentsyndroom