Krentenbaard

Uit Eerste Hulp Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Auteur: Jolanda / Supervisor: Pim / Co-auteur: {{{coauthor}}} / Niveau: Gevorderd / Paginastatus: Concept. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?

Een impetigo op de arm. Let op de gele korsten. [1].

Een krentenbaard (medische term: impetigo) is een een infectie van de huid door besmetting door een bacterie. De besmetting wordt veroorzaakt door handdoeken, beddengoed, speelgoed, etc. en direct contact. De besmetting ziet eruit als kleine blaasjes met geel vocht of goud-gele of honingkleurige kleverige zweren op een rode hof. Het begint vaak rondom de neus en de mond. Het kan ook op andere delen van het lichaam voorkomen. Een krentenbaard kan worden behandeld door een zalf (zoals fusidinecreme) of eventueel antibiotica. Bij verwaarlozing van een krentenbaard kan nierontsteking ontstaan. Een krentenbaard kan iemand vaker krijgen. Het komt meestal voor bij kinderen tussen 2 tot 12 jaar en gaat meestal vanzelf over. Soms komt het ook op de volwassen leeftijd voor.

Het kind kan weer naar school of crèche als het niet meer hangerig of ziek is. Een krentenbaard is niet meer besmettelijk na 48 uur met behandeling van fusidinecreme.

Soms is een beginnende krentenbaard moeilijk te onderscheiden van een koortslip. Omdat een krentenbaard altijd behandeld moet worden dient het slachtoffer door een huisarts gezien te worden zodat deze kan beoordelen of er sprake is van een krentenbaard of koortslip.