Immobilisatie van de nekwervelkolom: verschil tussen versies

Uit Eerste Hulp Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
[gecontroleerde versie][gecontroleerde versie]
Regel 22: Regel 22:
 
Lees:
 
Lees:
 
* [[Manuele fixatie]]
 
* [[Manuele fixatie]]
* [[Handgreen van Zäch]]
+
* [[Handgreep van Zäch]]
 
* [[Helm afnemen]]
 
* [[Helm afnemen]]
 
* [[Assistentie spineboard]]
 
* [[Assistentie spineboard]]
  
 
[[Categorie:Handelingen]][[Categorie:Trauma]][[Categorie:ABCDE]]
 
[[Categorie:Handelingen]][[Categorie:Trauma]][[Categorie:ABCDE]]

Versie van 14 jan 2012 om 17:21

Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Gevorderd / Paginastatus: Concept. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


Manuele fixatie van het hoofd.

Bij ongevallen waarbij er mogelijk sprake is van wervelletsel dient men laagdrempelig immobilisatie van de nekwervelkolom uit te voeren om te voorkomen dat wervelletsel toeneemt en er uitvalsverschijnselen ontstaan. Het ongevalsmechanisme kan de hulpverlener er op bedacht maken dat er wervelletsel aanwezig kan zijn. Zo komt bij een hoogenergetisch trauma veel energie vrij dat wordt overgedragen op de wervelkolom. Bij het geringste vermoeden op wervelletsel of wanneer er een kans is op het ontstaan van wervelletsel start men met immobilisatie van de nekwervelkolom en instrueert men het slachtoffer om zo stil mogelijk te blijven liggen.

Immobilisatie van de nekwervelkolom wordt in de ABCDE-methodiek vroegtijdig toegepast, namelijk al direct bij het onderdeel Airway and C-Spine. Immers, een hoge dwarslaesie in de nek maakt ademen onmogelijk en zou de kansen van het slachtoffer ernstig verminderen.

Er zijn meerdere methoden voor immobilisatie van de nekwervelkolom beschikbaar. De eerstehulpverkener zal met name werken met Manuele fixatie en de Handgreep van Zäch. Wanneer het slachtoffer nog een helm draagt is het soms noodzakelijk om de helm af te nemen zodat de luchtweg vrij gemaakt kan worden. Men voert deze handeling uit met inachtneming van de nekwervelkolom. Zie ook: Helm afnemen.

Professionele hulpverleners leggen vaak een nekkraag aan en immobiliseren de gehele patiënt op een spineboard. De eerstehulpverleners ter plaatse wordt vaak gevraagd om te assisteren bij de immobilisatie op het spineboard. Zie ook Assistentie spine board.

Lees: