Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.

Wijzigingen

Hooikoorts

301 bytes toegevoegd, 13 mrt 2012 22:54
geen bewerkingssamenvatting
'''Hooikoorts''' is een seizoensgebonden [[allergie]] voor gras- en boompollen (stuifmeel) die bij veel mensen in de bevolking voorkomt. Hooikoorts leidt tot zeer hinderlijke klachten van onder andere de [[ogen]], [[neus]] en [[slijmvliezen]] en kan voor de mensen die hier aan lijden een behoorlijke belemmering vormen in het dagelijks leven.
Bij hooikoorts treedt een [[allergische reactie]] op als gevolg van blootstelling van het lichaam aan bepaalde stoffen (allergenen genoemd) die het [[immuunsysteemafweersysteem]] prikkelen en een afweerreactie op gang brengen. Bij hooikoorts zijn veel voorkomende allergenen plantaardige stoffen zoals pollen en stuifmeel, die afhankelijk van het seizoen door de grassen, bloemen en bomen worden afgegeven aan de lucht. Bij hoge concentraties pollen in de lucht worden deze allergenen ingeademd door het slachtoffer en opgenomen door de slijmvliezen. In de slijmvliezen van mensen met hooikoorts worden de allergenen opgevangen door de cellen van het [[immuunsysteemafweersysteem]] , de zogenaamde mestcellen, die vervolgens zorgen voor het vrijkomen van [[histamine]], een stof die wordt afgegeven door de mestcellen in het lichaamafgeven. [[Histamine]] zorgt voor de hinderlijke klachten bij een allergie:
* De [[slijmvliezen]] zwellen op en worden rood en warm
* De slijmvliezen gaan meer vocht produceren
* Algemeen ziektegevoel, lusteloosheid, vermoeidheid.
Soms lijken de klachten van hooikoorts op die van een beginnende [[ernstige allergische reactie]] ([[anafylaxie]]). Houd er bij slachtoffers die een ernstige allergie hebben voor bijvoorbeeld voedingsmiddelen (noten, schaaldieren) of bijen- of wespensteken rekening mee dat er ook sprake kan zijn van een ernstige reactie!
====Eerste Hulp====
Hooikoorts is niet te genezen en de Eerste Hulp bestaat als eerste hulpverlener kan je vooral uit tips aan het slachtoffer geven om klachten te voorkomen en te verminderen van klachten. Voorkomen van blootstelling aan de pollen staat op de eerste plaats. Je kan het slachtoffer de volgende tips geven:
* Volg het pollenweerbericht en stem je dagindeling daar op af. Blijf op zonnige dagen met veel pollen in de lucht binnenshuis en houd ramen en deuren gesloten.
* Plan buitenactiviteiten op momenten dat er weinig pollen in de lucht zitten, bijvoorbeeld in de vroege ochtend of late avond, of kort na een flinke regenbui.
* Draag een goed afsluitende zonnebril wanneer je naar buiten gaat.
* Neem contact op met de huisarts voor medicijnen tegen hooikoorts. Veel mensen denken dat de klachten van hooikoorts 'er gewoon bij horen' en zullen er niet aan denken om met deze klachten naar de huisarts te gaan.
Indien het slachtoffer een allergische reactie heeft bij hooikoorts dan kunnen enkele stappen genomen worden om de klachten te verminderen:
Er zijn verschillende mogelijkheden om met [[medicatie]] de klachten van hooikoorts te verminderen of te voorkomen dat er klachten optreden in het pollenseizoen. Sommige medicijnen zijn vrij bij de drogist verkrijgbaar, andere worden via de huisarts voorgeschreven.
* Neussprays die de acute zwelling van de slijmvliezen doen afnemen zijn onder andere [[xylomethazolinexylometazoline]] (zoals Otrivin), wat vrij verkrijgbaar is bij apotheek en drogist. Langdurig gebruik (langer dan 7 dagen) van dit middel wordt afgeraden omdat het dan zijn werkzaamheid verliest.* Neussprays die zwelling en jeuk van de slijmvliezen voorkomen, zoals neussprays met [[corticosteroïden]], een hormoon dat de afweerreactie lokaal onderdrukt, kunnen via de huisarts worden voorgeschreven. Sommige van deze neussprays hebben ook een gunstig effect op klachten van jeukende ogen.
* Tabletten die het vrijkomen van histamine uit mestcellen voorkomen, de zogenaamde [[antihistaminica]] zijn vrij verkrijgbaar bij apotheek en drogist en kunnen ook via de huisarts worden voorgeschreven. Overleg voor gebruik eerst met de huisarts of deze medicijnen voor jou geschikt zijn en of ze samen gebruikt kunnen worden met de andere medicijnen die je eventueel gebruikt.
De eerstehulpverlener eerste hulpverlener geeft niet zelf medicatie (zoals neusspray of [[antihistaminica]]) aan het slachtoffer. Hij adviseert het slachtoffer om contact op te nemen met de [[huisarts]].!
==Bronvermelding==
Op deze pagina wordt gebruik gemaakt van de volgende bronnen:<ref>http://nl.wikipedia.org/wiki/Hooikoorts</ref><ref>http://www.hooikoorts.info/</ref><ref>NHG Patientenfolder http://nhg.artsennet.nl/kenniscentrum/k_voorlichting/NHGPatientenfolders/NHGPatientenfolder/PF09.htm</ref><ref>http://www.ehbo.nl/2012007_HOK_Reddingwezen-1-Allergie.pdf</ref>
==Bronvermelding==Op deze pagina wordt gebruik gemaakt van de volgende bronnen:<ref>http://nl.wikipedia.org/wiki/Hooikoorts<references /ref><ref>http://www.hooikoorts.info/</ref><ref>NHG Patientenfolder http [[Categorie://nhg.artsennet.nl/kenniscentrum/k_voorlichting/NHGPatientenfolders/NHGPatientenfolder/PF09.htm</ref>Woordenlijst]]
43
bewerkingen