Hondsdolheid (Rabiës)

Uit Eerste Hulp Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Gevorderd / Paginastatus: Concept. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


Hondsdolheid of rabiës kan optreden na een beet van een dier dat besmet is met de aandoening. Hondsdolheid is een virale ziekte die wordt overgebracht via contact met het speeksel. Bekende dragers van het virus zijn honden, vleermuizen, vossen en katten. In Nederland komt Rabiës al jaren niet meer voor, maar in Afrika en Azie komt het regelmatig voor en overlijden jaarlijks duizenden mensen aan het virus. Een infectie met Rabiës is in vrijwel alle gevallen dodelijk.

Men kan zich vaccineren tegen rabiës als men naar een land waar rabiës voorkomt op vakantie gaat. Vaccinatie verkleint de kans op het uitbreken van de ziekte na infectie, maar sluit het optreden van de ziekte niet uit. Indien niet gevaccineerd moet men zo snel mogelijk contact zoeken met een ziekenhuis om alsnog vaccinatie te krijgen. Ook wanneer men wel gevaccineerd is en gebeten is door een besmet dier moet men alsnog enkele vaccinaties krijgen.

Meer over hondsdolheid is te vinden op Wikipedia: http://nl.wikipedia.org/wiki/Hondsdolheid