Hersenoedeem

Uit Eerste Hulp Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Beginner/Gevorderd / Paginastatus: Concept. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


Hersenoedeem is zwelling van de hersenen, een potentieel levensbedreigende aandoening die snel medisch ingrijpen kan vereisen.

De hersenen zijn gelegen in de afgesloten schedelpan, waar slechts enkele kleine openingen zijn, met als belangrijkste opening de doorgang van de hersenen naar het ruggenmerg, waar onder andere de hersenstam en het verlengde merg gelegen zijn. In de schedel zijn behalve het hersenweefsel ook de hersenvloeistof (liquor cerebrospinalis) en bloed aanwezig. Deze drie factoren zijn met elkaar in evenwicht zodat de druk in de hersenen constant blijft niet toeneemt. Zwelling van de hersenen is in de afgesloten schedel nauwelijks mogelijk. Indien er zwelling van de hersenen optreedt, bijvoorbeeld als gevolg van toename van vocht tussen de hersencellen (oedeem), dan betekent dit dat het hersenvocht en het bloed uit de schedel geduwd worden. Wanneer er een bloeding optreedt in de schedel gebeurt iets vergelijkbaars, toenemende druk van het bloed zorgt voor verdrukking van hersenweefsel en hersenvocht. In eerste instantie kan de toenemende druk in de schedel gecompenseerd worden, door het verminderen van het volume van bloed of hersenvocht. Wanneer dit echter tekort schiet neemt de druk in de schedel (de zogenaamde intracraniële druk) snel toe.

Zie ook: Monroe-Kellie doctrine

Een verhoogde druk in de schedel belemmert de aanvoer van zuurstofrijk bloed en de afvoer van afvalstoffen. Hierdoor zal zuurstoftekort in de hersenen optreden, met onder andere bewustzijnsstoornissen en uitvalsverschijnselen als gevolg. Wanneer de druk nog verder toeneemt kan er inklemming ontstaan, waarbij de hersenen door de opening in de schedel naar buiten worden gedrukt. Hierbij ontstaat zeer ernstige schade aan de hersenen en treedt in korte tijd een toestand op die niet met het leven verenigbaar is.

Tekenen van inklemming:

Meer informatie