Gebroken borstbeen

Uit Eerste Hulp Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Gevorderd/Expert / Paginastatus: Incompleet. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


Een gebroken borstbeen of sternumfractuur is een ernstig letsel van de borstkas (sternum) dat ontstaat na een hevige harde klap tegen de voorzijde van de borstkas. Het borstbeen is gelegen midden op de borstkas en verbind de ribben aan de voorzijde van de borstkas met elkaar, daarnaast maakt het borstbeen aan de bovenzijde contact met beide sleutelbeenderen. Het hart is gelegen midden achter het borstbeen en ligt vrij dicht tegen het borstbeen aan. Botbreuken van het borstbeen ontstaan als gevolg van de inwerking van een grote kracht op het borstbeen, zoals bij een grote snelheidsverandering (snel afremmen, tot stilstand komen door een boom of muur) waarbij het borstbeen tegen het stuur of dashboard van de auto aangeslagen wordt of wanneer een harde klap op het borstbeen gegeven wordt. Behalve een breuk van het borstbeen kan ook een kneuzing van de hartspier, ofwel hartkneuzing optreden. Vaak zijn er naast een gebroken borstbeen kneuzingen en breuken van de ribben, soms wordt ook een klaplong of fladderthorax gezien.

Bij een breuk van het borstbeen zijn er vaak ook andere inwendige letsels in de borstkas en buikholte, zoals verscheuringen van de grote bloedvaten, klaplong, hartkneuzing en letsels van de lever, darmen of milt. Vaak is er ook sprake van wervelletsel als gevolg van de grote klap bij het hoogenergetisch trauma. Er kan sprake zijn van een inwendige bloeding en shock.

Ongevalsmechanisme

Frontale aanrijding, kop-staart botsing met hoge snelheid, waarbij het slachtoffer met zijn borstkas tegen het stuur of dashboard klapt. Er is meestal sprake van een hoogenergetisch trauma.

Een klap direct tegen het borstbeen, zoals met een knuppel of een val op de borstkas kan ook leiden tot een gebroken borstbeen.

Klachten en symptomen[1]

Eerste Hulp

Aandachtspunten

Een kneuzing van het borstbeen is een ernstig letsels van de borstkas (thoraxtrauma) dat altijd door professionele hulpverleners beoordeeld moet worden. Omdat er veel risico bestaat op het optreden van shock en hartritmestoornissen wordt zo vroeg mogelijk professionele hulp ingeschakeld.

Bronvermelding

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Emergency Medicine, Sixth Edition, Anthony FT Brown (Hodder Arnold Education) ISBN 978-1-444-12013-4