Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.

Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Flauwte

562 bytes toegevoegd, 20 mrt 2011 16:03
Symptomen en klachten
===Symptomen en klachten===
 Er wordt onderscheid gemaakt tussen een dreigende syncope en een daadwerkelijke syncope.· Een dreigende syncope wordt gekenmerkt door een gevoel Het belangrijkste symptoom van slapte, geeuwen, transpireren,wit wegtrekken, licht gevoel in het hoofd, hartkloppingen, duizeligheid en neiging tot braken.Veel slachtoffers voelen een de flauwte of syncope van te voren aankomen en omstanders zien vaak dat is hetslachtoffer bleek wordt, gaat geeuwen en wat wankel op de benen staatkortdurende bewustzijnsverlies.· Het daadwerkelijk verliezen van Voordat het bewustzijn is een syncope. Hierbij is de huid vaak bleek enklam en de ademhaling oppervlakkig en langzaam. Wanneer de syncope bewustzijnsverlies optreedt, zakt hetslachtoffer vaak plots in elkaar, doordat de spieren slap worden. Het kan zijn dat het slachtofferhierbij even wegdraait met de ogen, wat door omstanders er echter vaak als eng wordt ervaren. Tevenskan al veranderingen aan het gepaard gaan met trekkingen van armen en benen die niet symmetrisch zijn. Er is geensprake van tongbeet, urine-incontinentie of verdere neurologische verschijnselen. Hetslachtoffer reageert hierbij vaak niet op aansprekenmerkbaar, maar ook wel op voorzichtig schudden aan deschouders'dreigende flauwte' genoemd.
<br>
Bij een dreigende flauwte voelt het slachtoffer zich vaak al niet zo lekker, voelt zich wat slap, krijgt het koud of juist warm en begint te transpireren. De huid wordt bleek en klam. Het slachtoffer voelt zich duizelig en voelt zich licht in het hoofd. Soms worden geluiden als ver weg waar genomen en kan het slachtoffer onscherp zien. Vaak zoeken mensen alvast een stoel op of gaan tegen een muur leunen. Soms geeuwen slachtoffers. In een enkel geval worden hartkloppingen gevoeld. Dat kan wat zeggen over de oorzaak, maar dat hoeft niet.
<br><br>
Op het moment dat het slachtoffer daadwerkelijk het bewustzijn verliest is er sprake van een syncope. Het slachtoffer wordt slap en zakt in elkaar. De spieren zijn slap. Soms draait het slachtoffer even met de ogen en in een enkel geval worden wat (enkelzijdige) trekkingen waargenomen. Het slachtoffer ziet bleek, heeft een koude klamme huid. Vaak komt het slachtoffer snel weer bij bewustzijn zodra hij plat op de grond ligt, de toevoer van bloed naar de hersenen is dan weer hersteld. Soms is het nodig om het slachtoffer aan te spreken en voorzichtig te schudden. Het slachtoffer reageert in principe op schudden. Het slachtoffer wil vaak zo snel mogelijk weer recht op gaan zitten, laat hem echter even plat liggen anders treedt opnieuw een flauwte op.
<br><br>
Bij een syncope wordt in principe geen tongbeet, langdurige trekkingen of urine verlies gezien.
<br><br>
Beschrijf duidelijk welke vragen een hulpverlener moet stellen, en welke vragen belangrijke informatie kunnen opleveren over de aard van het ziektebeeld.
<br><br>
| Vraag 1 <br> Vraag 2 <br> Vraag 3 || Klacht 1 <br> Klacht 2 <br> Klacht 3 || Symptoom 1 <br> Symptoom 2 <br> Symptoom 3 <br> Symptoom 4 <br> Symptoom 5
|}
 
===Handelen===

Navigatiemenu