Braakreflex: verschil tussen versies

Uit Eerste Hulp Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
[gecontroleerde versie][gecontroleerde versie]
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'De braakreflex wordt aangestuurd door het braakcentrum dat in de hersenen gelegen is. Prikkeling van de braakreflex kan op verschillende manieren veroorzaakt worde...')
 
Regel 1: Regel 1:
De braakreflex wordt aangestuurd door het braakcentrum dat in de [[hersenen]] gelegen is. Prikkeling van de braakreflex kan op verschillende manieren veroorzaakt worden, zowel door manuele prikkels als door chemische reacties in het lichaam. Aangezien braken een reflex betreft kan het slachtoffer deze niet of nauwelijks onderdrukken, het gebeurt geheel onbewust.
+
De '''braakreflex''' wordt aangestuurd door het braakcentrum dat in de [[hersenen]] gelegen is. Prikkeling van de braakreflex kan op verschillende manieren veroorzaakt worden, zowel door manuele prikkels als door chemische reacties in het lichaam. Aangezien braken een reflex betreft kan het slachtoffer deze niet of nauwelijks onderdrukken, het gebeurt geheel onbewust.
  
Manuele prikkeling kan plaatsvinden door bijvoorbeeld aanraking van zenuwen in het achterste deel van de tong en de keelholte. Bij bewusteloze slachtoffers is er een verhoogd risico op braken en aspiratie als deze zenuwen geprikkeld worden, temeer omdat de kringspieren van de maag ontspannen zijn en braken gemakkelijker optreedt.
+
Manuele prikkeling kan plaatsvinden door bijvoorbeeld aanraking van zenuwen in het achterste deel van de tong en de keelholte. Bij bewusteloze slachtoffers is er een verhoogd risico op braken en aspiratie als deze zenuwen geprikkeld worden, temeer omdat de kringspieren van de maag ontspannen zijn en braken gemakkelijker optreedt. Bij een slachtoffer dat niet geheel bewusteloos is kan bijvoorbeeld [[manuele mondinspectie]] met de vingers of het inbrengen van een [[Mayotube]] leiden tot het optreden van de braakreflex, met [[aspiratie]] als gevolg.
  
 
Daarnaast kan prikkeling van het braakcentrum veroorzaakt worden door [[zuurstoftekort]], activatie van het [[parasympatische zenuwstelsel]], ontstekingsreacties en koorts en door prikkeling van het evenwichtsorgaan.
 
Daarnaast kan prikkeling van het braakcentrum veroorzaakt worden door [[zuurstoftekort]], activatie van het [[parasympatische zenuwstelsel]], ontstekingsreacties en koorts en door prikkeling van het evenwichtsorgaan.
  
 
[[Categorie:Woordenlijst]]
 
[[Categorie:Woordenlijst]]

Versie van 3 jan 2012 om 14:24

De braakreflex wordt aangestuurd door het braakcentrum dat in de hersenen gelegen is. Prikkeling van de braakreflex kan op verschillende manieren veroorzaakt worden, zowel door manuele prikkels als door chemische reacties in het lichaam. Aangezien braken een reflex betreft kan het slachtoffer deze niet of nauwelijks onderdrukken, het gebeurt geheel onbewust.

Manuele prikkeling kan plaatsvinden door bijvoorbeeld aanraking van zenuwen in het achterste deel van de tong en de keelholte. Bij bewusteloze slachtoffers is er een verhoogd risico op braken en aspiratie als deze zenuwen geprikkeld worden, temeer omdat de kringspieren van de maag ontspannen zijn en braken gemakkelijker optreedt. Bij een slachtoffer dat niet geheel bewusteloos is kan bijvoorbeeld manuele mondinspectie met de vingers of het inbrengen van een Mayotube leiden tot het optreden van de braakreflex, met aspiratie als gevolg.

Daarnaast kan prikkeling van het braakcentrum veroorzaakt worden door zuurstoftekort, activatie van het parasympatische zenuwstelsel, ontstekingsreacties en koorts en door prikkeling van het evenwichtsorgaan.