Veiligheid en hygiëne

Uit Eerste Hulp Wiki
(Doorverwezen vanaf BasisEH:VeiligheidHygiene)
Ga naar: navigatie, zoeken
Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Beginner/Gevorderd / Paginastatus: Concept. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


Lees ook: zorgen voor een veilige werkomgeving.

Hygiëne en hulpverlening

Goede hygiëne tijdens het hulpverlenen is voor zowel de hulpverlener als het slachtoffer van belang. De hulpverlener loopt tijdens zijn hulpverlening het risico in contact te komen met lichaamsvloeistoffen van het slachtoffer, zoals bloed, braaksel, urine, ontlasting en andere stoffen. Deze stoffen kunnen besmettelijke aandoeningen overdragen en de hulpverlener dient zich daarom dan ook goed te beschermen indien contact met deze vloeistoffen mogelijk is. Voorkomen is beter dan genezen!

Handhygiëne

Voor het starten van een hulpverlening dient men de handen goed te wassen met water en zeep, om zo het dagelijkse vuil van de handen te verwijderen. Daarnaast kan men de handen ontsmetten met bijvoorbeeld een handesinfectans, zodat de meeste (maar niet alle) bacteriën van de handen verwijderd zijn. Draag geen ringen of andere hand- of armsieraden, hieronder kan vuil aanwezig blijven.

Handschoenen

Het dragen van handschoenen bij het verlenen van eerste hulp wordt steeds mee