Anafylaxie: verschil tussen versies

Uit Eerste Hulp Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
 
(14 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
Een hevige allergische reactie die kan leiden tot: [[Aandoeningen:Shock#Distributieve_shock|Anafylactische shock]]
+
{{Status|
 +
|mainauthor= [[Pim]]
 +
|coauthor= [[]]
 +
|controller=
 +
|supervisor= [[Pim]]
 +
|niveau= [[Handleiding#Niveau|Gevorderd]]
 +
|status= [[Handleiding#Status|Concept]]
 +
}}
  
  
 +
'''Anafylaxie''' is een '''ernstige allergische reactie''' van het lichaam op een lichaamsvreemde stof (het [[allergeen]]) en kan leiden tot een levensbedreigende situatie. Het lichaam reageert op de stof met een uit de hand gelopen [[allergische reactie]], waarbij veel verschillende symptomen kunnen optreden. Een reactie kan snel verlopen en bij inadequaat ingrijpen tot de dood leiden. Een hevige allergische reactie die kan leiden tot: [[anafylactische shock]].
  
===Inleiding op onderwerp===
+
Na contact met de lichaamsvreemde stof via de huid, mond of andere slijmvliezen treedt er een [[ontstekingsreactie]] op. Het immuunsysteem wordt geactiveerd en zet zijn cellen aan tot het produceren van stoffen verschillende stoffen die de ontstekingsreactie verder in gang zetten. Stoffen zoals [[histamine]] komen vrij in de bloedbaan en zorgen in het gehele lichaam voor het optreden van verschijnselen. Wat deze verschijnselen zijn hangt af van het weefsel waar de stoffen terecht komen. In de huid zullen bijvoorbeeld de kleine vaten verwijden ([[vasodilatatie]]). Ook gaan de bloedvaten 'lekken', waardoor vocht (geen bloed, de bloedcellen blijven in de bloedbaan) in de weefsels komt en zwelling veroorzaakt. Ook kunnen reacties en zwelling optreden in de [[luchtwegen]], de [[longen]] en op andere plaatsen.
  
Anafylaxie is een ernstige allergische reactie van het lichaam op een lichaamsvreemde stof (het allergeen) en kan leiden tot een levensbedreigende situatie. Het lichaam reageert op de stof met een uit de hand gelopen allergische reactie, waarbij veel verschillende symptomen kunnen optreden. Een reactie kan snel verlopen en bij inadequaat ingrijpen tot de dood leiden.
+
Om een allergische reactie uit te lokken moet er sprake zijn van een [[allergeen]], een stof die bij een persoon met een allergie een allergische reactie opwekt. Dit kunnen zeer verschillende stoffen zijn, zoals voedsel, voedseltoevoegingen, medicijnen, insectengif (met name wespen en bijen), latex (rubber). Bekende voedingsallergenen zijn onder andere pinda,s noten, schaaldieren, sesam en sommige fruitsoorten. Ook latex (zoals gebruikt in handschoenen, kleding en (medische) producten) kan een hevige reactie uitlokken. Sommige mensen zijn ook allergisch voor bepaalde medicijnen, zoals antibiotica.
<br><br>
 
Na contact met de lichaamsvreemde stof via de huid, mond of andere slijmvliezen treedt er een ontstekingsreactie op. Het immuunsysteem wordt geactiveerd en zet zijn cellen aan tot het produceren van stoffen verschillende stoffen die de ontstekingsreactie verder in gang zetten. Stoffen zoals histamine komen vrij in de bloedbaan en zorgen in het gehele lichaam voor het optreden van verschijnselen. Wat deze verschijnselen zijn hangt af van het weefsel waar de stoffen terecht komen. In de huid zullen bijvoorbeeld de kleine vaten verwijden ([[vasodilatatie]]). Ook gaan de vaten 'lekken', waardoor vocht (geen bloed, de bloedcellen blijven in de bloedbaan) in de weefsels komt en zwelling veroorzaakt. Ook kunnen reacties optreden in de luchtwegen, de longen en op andere plaatsen.
 
<br><br>
 
Om een allergische reactie uit te lokken moet er sprake zijn van een allergeen, een stof die bij een persoon met een allergie een allergische reactie opwekt. Dit kunnen zeer verschillende stoffen zijn, zoals voedsel, voedseltoevoegingen, medicijnen, insectengif, latex (rubber). Bekende voedingsallergenen zijn onder andere pinda,s noten, schaaldieren, sesam en sommige fruitsoorten. Ook latex (zoals gebruikt in handschoenen, kleding en (medische) producten) kan een hevige reactie uitlokken. Sommige mensen zijn ook allergisch voor bepaalde medicijnen, zoals antibiotica.
 
  
 
===Symptomen en klachten===
 
===Symptomen en klachten===
 +
Na contact met de stof waarvoor het slachtoffer allergisch is treden er in het lichaam diverse reacties op. Afhankelijk van de ernst van de allergie kan het slachtoffer [[allergische reactie|lichte klachten]] krijgen, waarbij alleen lokale (op de plaats van het contact) verschijnselen ontstaan. Dit wordt beschreven op de pagina [[allergische reactie]]. Bij een ernstige allergische reactie treedt een levensbedreigende situatie op, waarbij ook een [[anafylactische shock]] kan optreden. Een allergische reactie kan lokaal beginnen en zich vervolgens (direct, of na enige tijd) uitbreiden over het hele lichaam.
  
Doordat dat de stoffen die door het immuunsysteem bij een allergische reactie geproduceerd worden door het hele lichaam verspreid worden, zullen er overal klachten op kunnen treden. Een van de belangrijkste en gevaarlijkste reacties is de [[Aandoeningen:Shock#Obstructieve_Shock|anafylactische shock]]. Ook kan er een acute belemmering van de [[luchtwegen]] ontstaan.
+
Lokale klachten bij een '''lokale [[allergische reactie]]''':
Airway en C-spine
+
* Jeuk op de plaats van het contact
· Vernauwing van de larynx door oedeem en contractie van gladde spiercellen. Dit leidt tot:
+
* Roodheid en zwelling
· Benauwdheid
+
* Soms pijn
· Stridor (piepend geluid bij inademing)
+
* Soms enkele galbulten rondom de plaats van het contact
· Hese stem
 
· Jeuk, beklemd gevoel in de hals
 
Breathing
 
· Contractie (vernauwen) van de lagere luchtwegen. Dit leidt tot:
 
· Benauwdheid
 
· Hoesten
 
· Beklemmend gevoel op de borst (echter geen angina pectoris)
 
· Piepen
 
Circulation
 
Door het lekken van vocht uit de bloedbaan en vasodilatatie daalt de bloeddruk. Slachtoffers komen
 
daardoor in anafylactische shock. Zie daarvoor ook het hoofdstuk Circulation paragraaf Shock. Bij een
 
anafylactische shock is er, zoals bij alle vormen van shock, een snelle en weke pols. Echter blijft de
 
capillaire refill normaal. Let op: deze patiënten worden meestal niet bleek, maar juist rood van
 
huidskleur, de zogenaamde “warme shock”.
 
Disability
 
· Slachtoffers kunnen een gevoel van naderend onheil, doodsangst krijgen
 
· Hoofdpijn en duizeligheid
 
· Verwardheid
 
5BOSA2 – Vaardigheden Acute Geneeskunde 135
 
Overige klachten
 
· Huid en slijmvliezen: roodheid, zwelling (met name van lippen en tong), galbulten, uitslag, jeuk
 
· Gastro-intestinaal: misselijkheid, overgeven, diarree.
 
<br>
 
Beschrijf duidelijk welke vragen een hulpverlener moet stellen, en welke vragen belangrijke informatie kunnen opleveren over de aard van het ziektebeeld.
 
<br><br>
 
Na de symptomen en klachten beschreven te hebben, worden deze overzichtelijk in een tabel geplaatst, zodat ze in één oogopslag overzien kunnen worden.
 
  
{| class="wikitable"
+
Wanneer echter een '''ernstige allergische reactie''' optreedt in het gehele lichaam, kunnen zeer uitgebreide en levensbedreigende klachten ontstaan. De plaats waar de klachten optreden is deels afhankelijk van de plaats waar het slachtoffer met het allergeen in contact gekomen is.
|-
+
 
! Uitvragen !! Klachten !! Symptomen
+
Lichamelijke klachten bij een ernstige allergische reactie:
|-
+
* Jeuk over het gehele lichaam
| Vraag 1 <br> Vraag 2 <br> Vraag 3 || Klacht 1 <br> Klacht 2 <br> Klacht 3 || Symptoom 1 <br> Symptoom 2 <br> Symptoom 3 <br> Symptoom 4 <br> Symptoom 5
+
* Jeuk in de mond, keel en tong
|}
+
* Galbulten of rode uitslag
 +
* Tranende ogen, loopneus
 +
* Zwelling van de mond, keel en tong (bedreiging van de [[luchtwegen]]!)
 +
* Benauwdheid, soms met piepende ademhaling
 +
* Gierend geluid bij inademing ([[stridor]])
 +
* Druk of beklemmend gevoel op de borst
 +
* Duizeligheid
 +
* Misselijkheid, braken
 +
* Buikpijn, soms diarree
 +
* [[Anafylactische shock]]
 +
** Rode en warme huid, soms droog, soms bezweet
 +
** Normale [[capillary refill]]
 +
** Bewustzijnsdaling
 +
** Snelle weke pols
 +
** Snelle ademhaling
 +
 
 +
Een ernstige allergische reactie geeft een bedreiging van de luchtwegen, door zwelling luchtwegen en mond-keel holte. Dit geeft onder andere benauwdheid, een piepend geluid bij de inademing (soms ook bij uitademen, net als bij [[astma]]), de stem kan hees worden. Door het uittreden van vocht uit de vaten treedt vaak ook zwelling van het gelaat en nek op. Ook in en rond de mond treedt zwelling op, van onder andere lippen, tong en keel. Dit kan leiden tot een ernstige obstructie van de luchtwegen.
 +
 
 +
Ook in de longen treden veranderingen op. De spieren rond de bronchien trekken samen, de slijmproductie neemt toe en het waardoor er vernauwing optreedt en het slachtoffer benauwd wordt. Vaak wordt er gehoest en heeft slachtoffer een beklemmend gevoel op de borst (niet aan het hart gerelateerd!).
  
 +
In de huid treedt vaatverwijding op met als gevolg dat de huid rood en warm wordt en zwelt. Vaak is er uitslag met galbulten. De gehele huid jeukt. De vaatverwijding zorgt voor een daling van de bloeddruk en een verminderde cicurlatie: een [[Aandoeningen:Shock#Distributieve_shock|anafylactische shock]]. In tegenstelling tot andere typen shock is de huid rood in plaats van bleek en koud. Daarnaast blijft de [[capillary refill]] normaal. Er is wel sprake van een snelle en weke pols.
 +
Als gevolg van veranderingen in de circulatie en een daling van de bloeddruk zal het slachtoffer duizelig worden, licht in het hoofd en soms hoofdpijn hebben.
 +
Ook in andere orgaansystemen treden symptomen op, zo zal het maagdarmstelsel reageren met diarree, misselijkheid en braken.
  
 
===Handelen===
 
===Handelen===
In deze sectie wordt beschreven hoe te handelen bij het beschreven letsel of ziektebeeld. Ook hierbij eerst een tekst in verhalende vorm, waarbij eventueel wat achtergrondinformatie gegeven wordt. Daarna volgt wederom een schematisch overzicht van de behandeling.
+
Bij een lokale allergische reactie zonder tekenen van ernstige allergie of shock:
* Stap één van de behandeling
+
* Benader het slachtoffer met de [[ABCDE-methodiek]]
* Stap twee van de behandeling
+
* Vraag of het slachtoffer bekend is met een ernstige allergie, zo ja, handel dan als bij een ernstige allergische reactie.
* Stap drie van de behandeling
+
* Koel zo nodig de plaats van de allergische reactie.
** Indien dit, dan dat
+
* Verwijs het slachtoffer naar een [[huisarts]].
** Als dat, dan dit
+
 
* Stap vier van de behandeling
+
Bij een ernstige allergische reactie en/of [[anafylactische shock]]:
Zijn er dingen die echt niet vergeten moeten worden of essentieel zijn? Dan kunnen ze nogmaals extra in een kader benoemd worden:
+
* Benader het slachtoffer met de [[ABCDE-methodiek]].
{| class="wikitable"
+
** Kijk specifiek naar tekenen van zwelling van de luchtwegen en tekenen van een [[anafylactische shock]].
|-
+
* Waarschuw zo snel mogelijk [[112]] en zeg dat het om een ernstige allergische reactie gaat.
! Essentieel, vergeet niet:
+
* Vraag of het slachtoffer bekend is met een allergie en of hij een [[EpiPen]] bij zich draagt.
|-
+
** De [[EpiPen]] wordt gebruikt indien sprake is van een ernstige allergische reactie of [[anafylactische shock]]. Dit betekent dat er sprake is van zwelling van de slijmvliezen in mond, keel of tong of van ernstige benauwdheid of tekenen van shock.
| Om je aan te melden voor de Eerste Hulp Wiki!
+
* Help het slachtoffer met het gebruiken van de [[EpiPen]], injecteer in het bovenbeen van het slachtoffer (zie [[EpiPen]].
|}
+
* Leg een bewusteloos slachtoffer in de stabiele zijligging, zodat de luchtweg zo goed mogelijk vrij blijft en braaksel niet in de longen loopt.
 +
* Start zo nodig met [[reanimatie]].
 +
 
 +
Een slachtoffer waarbij de [[EpiPen]] gebruikt is moet altijd naar het ziekenhuis! De werking van de [[EpiPen]] is maximaal 10-15 minuten en de zwelling kan terugkeren.
 +
 
 +
====EpiPen====
 +
Anafylaxie is een levensbedreigende aandoening en adequate Eerste Hulp en snelle alarmering is van groot belang. In een aantal gevallen zal een slachtoffer bekend zijn met een allergie en van de arts medicijnen hiervoor hebben gekregen. Vaak dragen deze mensen een speciale injector waarmee eenvoudig [[adrenaline]] kan worden toegediend. Dit is de [[EpiPen]]® of [[Anapen]]®. Deze pen geeft bij injectie een gecontroleerde hoeveelheid van het hormoon [[adrenaline]] af. Adrenaline is een lichaamseigen hormoon dat bij injectie het been zorgt voor vaatvernauwing ([[vasoconstrictie]]) in de huid en daarmee behalve afname van de zwellingen in huid en longen, ook zorgt voor een (tijdelijke) verhoging van de [[bloeddruk]]. Het effect van deze injectie is snel merkbaar, binnen 2-3 minuten, maar houdt maar ongeveer 15 minuten aan. Dat betekent dat soms een tweede injectie nodig is (met een nieuwe pen) in afwachting van de komst van de ambulance. Indien het slachtoffer niet meer in staat is zelf de injectie toe te dienen, dan kan dit door een eerstehulpverlener gedaan.
  
===Overzicht Eerste Hulp===
+
Kijk op de pagina [[EpiPen]] voor een gebruiksinstructie.
Sommige thema's zijn erg uitgebreid en er kan veel verteld worden. Om het overzicht te bewaren voor beginnende én gevorderde Eerste Hulpverleners wordt een samenvatting van ieder onderwerp in onderstaand schema gezet:
 
  
 
{| class="wikitable"
 
{| class="wikitable"
 
|-
 
|-
! Koptekst !! Ziektebeeld 1 !! Ziektebeeld 2
+
! Opmerking
|-
 
| '''Situatie''' || Wat is er aan de hand? || Hoe is de situatie?
 
|-
 
| '''Verschijnselen''' || Klacht 1 <br> Klacht 2 <br> Symptoom 1 <br> Symptoom 2|| Symptoom 1 <br> Symptoom 2 <br> Symptoom 3 <br>
 
|-
 
| '''Conclusie''' || Ziektebeeld 1 || Ziektebeeld 2
 
|-
 
| '''Handelen''' || Aanwijzing 1 <br> Aanwijzing 2 <br> Bel 112! <br> Aanwijzing 4 || Aanwijzing 1 <br> Aanwijzing 2 <br> Bel 112! <br> Aanwijzing 4
 
 
|-
 
|-
| '''Opmerkingen''' || Denk er aan om... || Doe vooral niet...
+
| In de 26ste druk van [[Het Oranje Kruis Boekje]] wordt uitdrukkelijk aangegeven dat het gebruik van de [[Epipen]] door eerstehulpverleners niet is toegestaan bij slachtoffers die zij niet kennen en van wie zij geen instructie hebben gekregen in het gebruik van de [[Epipen]].<ref>Het Oranje Kruis Boekje, 26ste druk, H. van der Pols (Het Oranje Kruis, 2011) ISBN 978-90-06-92171-7</ref>
 
|}
 
|}
  
Zoals in bovenstaand voorbeeld worden twee (of meerdere) ziektebeelden besproken. Soms is dat handig omdat ziektebeelden op elkaar lijken en het fijn is om in één schema de verschillen te zien.
+
===Achtergrondinformatie/Verdieping===
  
===Achtergrondinformatie/Verdieping===
 
Sommige onderwerpen lenen zich voor verdieping voor gevorderde hulpverleners. Hier kan achtergrond informatie besproken worden, maar bijvoorbeeld ook:
 
 
====Professionele hulpverleners====
 
====Professionele hulpverleners====
Wat doen professionele hulpverleners bij dit letsel. Let op, beschrijf hier alleen wat de mogelijkheden zijn. Diepgaande uitleg van (voorbehouden) handelingen wordt niet op prijs gesteld.
+
Professionele hulpverleners hebben bij een anafylactische reactie meer mogelijkheden om het slachtoffer te behandelen en de allergische reactie terug te dringen. Zij kunnen onder andere [[adrenaline]] toedienen per injectie, [[adrenaline]] en [[ventolin]] vernevelen om de zwelling in de luchtwegen te doen afnemen en dienen daarnaast [[antihistaminica]] en [[cortidocsteroiden]] toe.
====Wat zijn andere technieken====
 
Beschrijf bijvoorbeeld welke andere technieken er mogelijk zijn, of vroeger gebruikt werden.
 
 
 
==Ander ziektebeeld binnen dit ziektebeeld==
 
Nog een ander ziektebeeld beschrijven dat past bij dit ziektebeeld of er een onderdeel van is? Bijvoorbeeld: Diabetes Mellitus is onderverdeeld in Hypoglycemie en Hyperglycemie. Dat wordt dan met de Niveau 2 kop aangeduid. Voor de onderverdeling zoals bovenstaand gebruikt men de Niveau 3 kop.
 
 
 
 
 
 
 
  
  
Symptomen en klachten
+
==Bronvermelding==
 +
Op deze pagina wordt gebruik gemaakt van de onderstaande bronnen:<ref name="HOKB">Het Oranje Kruis Boekje, 26ste druk, H. van der Pols (Het Oranje Kruis, 2011) ISBN 978-90-06-92171-7</ref><ref name="okih">Handleiding Instructeurs Eerste Hulp, bij 26ste druk, 2e oplage (Het Oranje Kruis, 2011)</ref>
 +
<references />
  
Handelen
+
[[Categorie:Woordenlijst]][[Categorie:Airway]][[Categorie:Circulation]]
Een slachtoffer met een anafylactische reactie kan hier mee bekend zijn. Deze personen dragen vaak
 
een autoinjector met adrenaline (Anapen®, EpiPen®) bij zich, waarmee automatisch de juiste dosering
 
adrenaline intramusculair wordt toegediend. Deze pen kan door het slachtoffer worden gebruikt, of door
 
de hulpverlener als het slachtoffer niet meer in staat is het zelf te doen. Adrenaline zorgt voor perifere
 
vasoconstrictie en kan bronchospasmen opheffen. Hierdoor zal de bloeddruk verbeteren. Ook zorgt het
 
voor een afname van de klachten in de airway en breathing. Na het toedienen van adrenaline moet het
 
slachtoffer nog steeds goed worden gemonitord. Adrenaline werkt ongeveer 10 minuten, daarna kunnen
 
de klachten terugkeren. Een tweede dosis kan nodig zijn.
 
Naast het toedienen van adrenaline moet direct 112 worden gewaarschuwd, dat moet ook gebeuren als
 
het slachtoffer nog niet bekend is met anafylaxie. Als het slachtoffer moeite krijgt met ademhalen door
 
larynxzwelling, kan de chinlift worden uitgevoerd. Als het slachtoffer in anafylaxtische shock raakt,
 
kunnen de benen omhoog worden gelegd om meer bloed naar vitale organen te krijgen.
 

Huidige versie van 4 jul 2012 om 19:21

Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Gevorderd / Paginastatus: Concept. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


Anafylaxie is een ernstige allergische reactie van het lichaam op een lichaamsvreemde stof (het allergeen) en kan leiden tot een levensbedreigende situatie. Het lichaam reageert op de stof met een uit de hand gelopen allergische reactie, waarbij veel verschillende symptomen kunnen optreden. Een reactie kan snel verlopen en bij inadequaat ingrijpen tot de dood leiden. Een hevige allergische reactie die kan leiden tot: anafylactische shock.

Na contact met de lichaamsvreemde stof via de huid, mond of andere slijmvliezen treedt er een ontstekingsreactie op. Het immuunsysteem wordt geactiveerd en zet zijn cellen aan tot het produceren van stoffen verschillende stoffen die de ontstekingsreactie verder in gang zetten. Stoffen zoals histamine komen vrij in de bloedbaan en zorgen in het gehele lichaam voor het optreden van verschijnselen. Wat deze verschijnselen zijn hangt af van het weefsel waar de stoffen terecht komen. In de huid zullen bijvoorbeeld de kleine vaten verwijden (vasodilatatie). Ook gaan de bloedvaten 'lekken', waardoor vocht (geen bloed, de bloedcellen blijven in de bloedbaan) in de weefsels komt en zwelling veroorzaakt. Ook kunnen reacties en zwelling optreden in de luchtwegen, de longen en op andere plaatsen.

Om een allergische reactie uit te lokken moet er sprake zijn van een allergeen, een stof die bij een persoon met een allergie een allergische reactie opwekt. Dit kunnen zeer verschillende stoffen zijn, zoals voedsel, voedseltoevoegingen, medicijnen, insectengif (met name wespen en bijen), latex (rubber). Bekende voedingsallergenen zijn onder andere pinda,s noten, schaaldieren, sesam en sommige fruitsoorten. Ook latex (zoals gebruikt in handschoenen, kleding en (medische) producten) kan een hevige reactie uitlokken. Sommige mensen zijn ook allergisch voor bepaalde medicijnen, zoals antibiotica.

Symptomen en klachten

Na contact met de stof waarvoor het slachtoffer allergisch is treden er in het lichaam diverse reacties op. Afhankelijk van de ernst van de allergie kan het slachtoffer lichte klachten krijgen, waarbij alleen lokale (op de plaats van het contact) verschijnselen ontstaan. Dit wordt beschreven op de pagina allergische reactie. Bij een ernstige allergische reactie treedt een levensbedreigende situatie op, waarbij ook een anafylactische shock kan optreden. Een allergische reactie kan lokaal beginnen en zich vervolgens (direct, of na enige tijd) uitbreiden over het hele lichaam.

Lokale klachten bij een lokale allergische reactie:

 • Jeuk op de plaats van het contact
 • Roodheid en zwelling
 • Soms pijn
 • Soms enkele galbulten rondom de plaats van het contact

Wanneer echter een ernstige allergische reactie optreedt in het gehele lichaam, kunnen zeer uitgebreide en levensbedreigende klachten ontstaan. De plaats waar de klachten optreden is deels afhankelijk van de plaats waar het slachtoffer met het allergeen in contact gekomen is.

Lichamelijke klachten bij een ernstige allergische reactie:

 • Jeuk over het gehele lichaam
 • Jeuk in de mond, keel en tong
 • Galbulten of rode uitslag
 • Tranende ogen, loopneus
 • Zwelling van de mond, keel en tong (bedreiging van de luchtwegen!)
 • Benauwdheid, soms met piepende ademhaling
 • Gierend geluid bij inademing (stridor)
 • Druk of beklemmend gevoel op de borst
 • Duizeligheid
 • Misselijkheid, braken
 • Buikpijn, soms diarree
 • Anafylactische shock
  • Rode en warme huid, soms droog, soms bezweet
  • Normale capillary refill
  • Bewustzijnsdaling
  • Snelle weke pols
  • Snelle ademhaling

Een ernstige allergische reactie geeft een bedreiging van de luchtwegen, door zwelling luchtwegen en mond-keel holte. Dit geeft onder andere benauwdheid, een piepend geluid bij de inademing (soms ook bij uitademen, net als bij astma), de stem kan hees worden. Door het uittreden van vocht uit de vaten treedt vaak ook zwelling van het gelaat en nek op. Ook in en rond de mond treedt zwelling op, van onder andere lippen, tong en keel. Dit kan leiden tot een ernstige obstructie van de luchtwegen.

Ook in de longen treden veranderingen op. De spieren rond de bronchien trekken samen, de slijmproductie neemt toe en het waardoor er vernauwing optreedt en het slachtoffer benauwd wordt. Vaak wordt er gehoest en heeft slachtoffer een beklemmend gevoel op de borst (niet aan het hart gerelateerd!).

In de huid treedt vaatverwijding op met als gevolg dat de huid rood en warm wordt en zwelt. Vaak is er uitslag met galbulten. De gehele huid jeukt. De vaatverwijding zorgt voor een daling van de bloeddruk en een verminderde cicurlatie: een anafylactische shock. In tegenstelling tot andere typen shock is de huid rood in plaats van bleek en koud. Daarnaast blijft de capillary refill normaal. Er is wel sprake van een snelle en weke pols. Als gevolg van veranderingen in de circulatie en een daling van de bloeddruk zal het slachtoffer duizelig worden, licht in het hoofd en soms hoofdpijn hebben. Ook in andere orgaansystemen treden symptomen op, zo zal het maagdarmstelsel reageren met diarree, misselijkheid en braken.

Handelen

Bij een lokale allergische reactie zonder tekenen van ernstige allergie of shock:

 • Benader het slachtoffer met de ABCDE-methodiek
 • Vraag of het slachtoffer bekend is met een ernstige allergie, zo ja, handel dan als bij een ernstige allergische reactie.
 • Koel zo nodig de plaats van de allergische reactie.
 • Verwijs het slachtoffer naar een huisarts.

Bij een ernstige allergische reactie en/of anafylactische shock:

 • Benader het slachtoffer met de ABCDE-methodiek.
  • Kijk specifiek naar tekenen van zwelling van de luchtwegen en tekenen van een anafylactische shock.
 • Waarschuw zo snel mogelijk 112 en zeg dat het om een ernstige allergische reactie gaat.
 • Vraag of het slachtoffer bekend is met een allergie en of hij een EpiPen bij zich draagt.
  • De EpiPen wordt gebruikt indien sprake is van een ernstige allergische reactie of anafylactische shock. Dit betekent dat er sprake is van zwelling van de slijmvliezen in mond, keel of tong of van ernstige benauwdheid of tekenen van shock.
 • Help het slachtoffer met het gebruiken van de EpiPen, injecteer in het bovenbeen van het slachtoffer (zie EpiPen.
 • Leg een bewusteloos slachtoffer in de stabiele zijligging, zodat de luchtweg zo goed mogelijk vrij blijft en braaksel niet in de longen loopt.
 • Start zo nodig met reanimatie.

Een slachtoffer waarbij de EpiPen gebruikt is moet altijd naar het ziekenhuis! De werking van de EpiPen is maximaal 10-15 minuten en de zwelling kan terugkeren.

EpiPen

Anafylaxie is een levensbedreigende aandoening en adequate Eerste Hulp en snelle alarmering is van groot belang. In een aantal gevallen zal een slachtoffer bekend zijn met een allergie en van de arts medicijnen hiervoor hebben gekregen. Vaak dragen deze mensen een speciale injector waarmee eenvoudig adrenaline kan worden toegediend. Dit is de EpiPen® of Anapen®. Deze pen geeft bij injectie een gecontroleerde hoeveelheid van het hormoon adrenaline af. Adrenaline is een lichaamseigen hormoon dat bij injectie het been zorgt voor vaatvernauwing (vasoconstrictie) in de huid en daarmee behalve afname van de zwellingen in huid en longen, ook zorgt voor een (tijdelijke) verhoging van de bloeddruk. Het effect van deze injectie is snel merkbaar, binnen 2-3 minuten, maar houdt maar ongeveer 15 minuten aan. Dat betekent dat soms een tweede injectie nodig is (met een nieuwe pen) in afwachting van de komst van de ambulance. Indien het slachtoffer niet meer in staat is zelf de injectie toe te dienen, dan kan dit door een eerstehulpverlener gedaan.

Kijk op de pagina EpiPen voor een gebruiksinstructie.

Opmerking
In de 26ste druk van Het Oranje Kruis Boekje wordt uitdrukkelijk aangegeven dat het gebruik van de Epipen door eerstehulpverleners niet is toegestaan bij slachtoffers die zij niet kennen en van wie zij geen instructie hebben gekregen in het gebruik van de Epipen.[1]

Achtergrondinformatie/Verdieping

Professionele hulpverleners

Professionele hulpverleners hebben bij een anafylactische reactie meer mogelijkheden om het slachtoffer te behandelen en de allergische reactie terug te dringen. Zij kunnen onder andere adrenaline toedienen per injectie, adrenaline en ventolin vernevelen om de zwelling in de luchtwegen te doen afnemen en dienen daarnaast antihistaminica en cortidocsteroiden toe.


Bronvermelding

Op deze pagina wordt gebruik gemaakt van de onderstaande bronnen:[2][3]

 1. Het Oranje Kruis Boekje, 26ste druk, H. van der Pols (Het Oranje Kruis, 2011) ISBN 978-90-06-92171-7
 2. Het Oranje Kruis Boekje, 26ste druk, H. van der Pols (Het Oranje Kruis, 2011) ISBN 978-90-06-92171-7
 3. Handleiding Instructeurs Eerste Hulp, bij 26ste druk, 2e oplage (Het Oranje Kruis, 2011)