Adams-Stokes aanval

Uit Eerste Hulp Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Gevorderd/Expert / Paginastatus: Concept. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


Een Adams-Stokes aanval of het Syndroom van Adams-Stokes is een kortdurende plotseling optredende vorm van flauwvallen als gevolg van een tijdelijke hartritmestoornis. Er is vaak een kortdurende pauze in het hartritme, waarna het hart het ritme weer oppakt. Soms worden bij deze aanval ook trekkingen gezien. Deze aanvallen treden op ongeacht de houding van het slachtoffer.

Een Adams-Stokes aanval treedt overwacht op, waarbij het slachtoffer eerst een bleek gelaat krijgt en vervolgens het bewustzijn verliest. De bewusteloosheid duurt ongeveer 30 seconden waarbij er geen voelbare hartslag is, het hartritme laat soms ventrikelfibrilleren of asystolie zien. Het gelaat wordt bleek omdat er geen bloedaanvoer naar de huid is op het moment dat het hart tijdelijk stopt. De ademhaling blijft aanwezig tijdens de aanval. Soms worden trekkingen gezien 15-20 seconden na het begin van het bewustzijnsverlies. Zodra het hart het ritme weer oppakt wordt het gelaat van het slachtoffer rood. Dit wordt veroorzaakt doordat het hart het goed van [[zuurstof] voorziene bloed (de ademhaling gaat immers gewoon door) weer rond gaat pompen en de vaten in de huid open staan. Het slachtoffer voelt bij het terugkeren van het bewustzijn dat hij een rood en warm gelaat heeft.

Buiten het ziekenhuis is het vaak lastig om een Adams-Stokes aanval vast te stellen. Wanneer er een verdenking bestaat op dit syndroom, bijvoorbeeld bij een plotselinge flauwte bij een oudere, dient het slachtoffer altijd naar het ziekenhuis verwezen te worden.

Eerste Hulp

De Eerste Hulp bestaat uit dezelfde behandeling als bij een gewone flauwte: het slachtoffer laten liggen tot hij bijkomt en vervolgens nog 10 minuten te laten liggen. Waarschuw vervolgens de huisarts of een ambulance.