Achillespeesruptuur

Uit Eerste Hulp Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Gevorderd / Paginastatus: Concept. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


Een achillespeesruptuur ofwel een gescheurde achillespees is een letsel van de achillespees dat kan optreden bij forse kracht op de pees, maar soms ook bij een minimale belasting. De achillespees verbind de kuitspier met de voet en zorgt voor het strekken van de voet en is onder andere actief bij het op de tenen lopen. De pees kan gedeeltelijk of volledig afscheuren.

Bij het scheuren van de pees voelt het slachtoffer vaak alsof iemand hem tegen de kuit heeft geschopt. In het geval van een volledige verscheuring is de functie volledig gestoord en is het niet meer mogelijk om de voet te strekken of op de tenen te lopen. Er kan pijn zijn in de hiel en soms is op de plaats waar de achillespees zat een kuiltje te voelen.

Doormiddel van de test van Thompson kan men testen of de achillespees is afgescheurd. Men laat het slachtoffer dan op de buik op een tafel of behandelbank liggen met het onderbeen tot de helft uitstekend. De test van Thompson is positief als bij knijpen in de kuitspier de voet niet beweegt, dit is een teken van een gedeeltelijke of volledige verscheuring. Wanneer deze wel beweegt is de pees nog gedeeltelijk of geheel intact.

Een verscheurde achillespees dient altijd door een arts gezien te worden. Mogelijk moet er een operatie plaatsvinden om de pees te herstellen.

Meer informatie: http://www.ziekenhuis.nl/index.php?cat=ziektebeelden&item_id=320&ziektebeelden=ziektebeeld_item