Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.

Wijzigingen

BLS:AED

5 bytes verwijderd, 18 mrt 2011 15:37
geen bewerkingssamenvatting
De Automatische Externe Defibrillator, kortweg AED genoemd is een relatief nieuw hulpmiddel bij de Basale Reanimatie (BLS) van slachtoffers met een ademstilstand. Op steeds meer openbare locaties is tegenwoordig een AED beschikbaar: op stations, in sporthallen, in bankgebouwen, in parkeergarages, op luchthavens, in winkelcentra enz. Ook de politie heeft vaak een AED in de auto bij zich.
<p>
 
De AED is een draagbaar toestel dat op een geautomatiseerde manier kan meten of er een ritmestoornis in het hart is en indien nodig een elektrische schok aan het hart kan toedienen, met als doel het hart weer in een normaal ritme te laten kloppen. Het neemt dus niet de hartmassage tijdens een reanimatie over. Een AED op Luchthaven Schiphol
</p> 
Een AED bestaat uit onder andere een microprocessor en elektroden. De elektroden verzamelen informatie over het ritme van het hart. De microprocessor analyseert deze informatie en wanneer er sprake is van een hartritmestoornis waardoor een circulatiestoornis is ontstaan, zal de AED een elektrische schok adviseren. Bij andere oorzaken voor een circulatiestoornis, zal de AED géén elektrische schok geven.
Er bestaan twee typen AED: een volautomatische en halfautomatische AED. Een volautomatische AED dient automatisch de elektrische schok aan het hart toe, als deze geïndiceerd is. Bij een halfautomatische AED moet de hulpverlener zelf nog op een knop drukken om de elektrische schok toe te dienen wanneer de AED deze adviseert. Er bestaan vele verschillende uitvoeringen, alle geven ze de hulpverlener gesproken en/of visuele instructies. Het is met een AED niet mogelijk om een schok toe te dienen als er geen ritmestoornis is. De apparaten die men bij de ambulancedienst en in het ziekenhuis gebruikt kunnen dat wel (de zogenaamde manuele defibrilatoren). Waarom een AED? Ventrikelfibrillerenkomt in 70 tot 80 % voor in de eerste minuten na het ontstaan van een circulatiestoornis. De enige effectieve behandeling bij een dodelijke ritmestoornis zoals ventrikelfibrilleren is het defibrilleren. Voorheen kon dit alleen door professionele hulpverleners gedaan worden. Onderzoek wijst echter een aantal belangrijke zaken uit: - wanneer de elektrische schok met een Defibrillator (AED) binnen 3 minuten wordt toegediend is er 70% kans op herstel van het hartritme. - elke minuut later, neemt deze kans met zo’n 10% af. - ambulances doen er gemiddeld zo’n 10 minuten over, om bij een slachtoffer met een hartstilstand te komen. Dat betekent een overlevingkans van minder dan 20%. Als er niet gereanimeerd wordt door omstanders, is deze kans nog kleiner. Hoe de AED te gebruiken Situatie 1: u bent met twee hulpverleners: