Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.

Wijzigingen

Reanimatie van kinderen en baby's

1.371 bytes toegevoegd, 1 okt 2014 14:09
k
Reanimatie van een baby (<1 jaar)
{{Status|
|mainauthor= [[Pim]] |coauthor= [[]]|controller=
|supervisor= [[Pim]]
|niveau= [[Handleiding#Niveau|Beginner/Gevorderd]]
|status= [[Handleiding#Status|IncompleetConcept]]
}}
'''Reanimatie van kinderen en baby's''' verschilt op een aantal punten van [[Reanimatie van een volwassene met de AED]]. Kinderen zijn kleiner en zodoende zullen beademingen en borstcompressies op een andere manier gegeven worden. De oorzaak van een circulatiestilstand is bij kinderen doorgaans anders dan bij volwassenen. Waarbij volwassen de oorzaak van een circulatiestilstand doorgaans in het hart gelegen is, wordt deze bij kinderen vaker veroorzaakt door een stoornis primair in de ademhaling. Bij een volwassene is het bloed op het moment van de hartstilstand vaak nog goed verzadigd met zuurstof, immers heeft hij tot het moment van de hartstilstand normaal doorgeademd. Daarom geeft men bij volwassenen eerst 30 borstcompressies om het aanwezige zuurstof rond te pompen en de vitale organen van zuurstof te voorzien.
Bij '''Reanimatie van kinderen ligt en baby's''' verschilt op een aantal punten van [[reanimatie van een volwassene met de AED]]. Kinderen zijn kleiner en zodoende zullen beademingen en borstcompressies op een andere manier gegeven worden. De oorzaak echter in van een [[circulatiestilstand]] is bij kinderen doorgaans anders dan bij volwassenen. Waarbij volwassen de ademhaling: het kind stopt met ademen waardoor het zuurstof oorzaak van een circulatiestilstand doorgaans in het bloed wordt opgebruikt. Het hart stopt pas op het moment dat het zuurstoftekort zo groot gelegen is dat het niet meer kloppen. Op het moment dat , wordt deze bij kinderen vaker veroorzaakt door een hartstilstand optreedt, stoornis primair in de ademhaling en is al het zuurstof er dus in eerste instantie sprake van een [[ademhalingsstilstand]] gevolgd door een [[circulatiestilstand]]. Bij een volwassene is het bloed al opgebruikt. Voor op het moment van de benadering van kinderen bij een reanimatie betekent ditcirculatiestilstand vaak nog goed verzadigd met [[zuurstof]], dat men eerst 5 initiële beademingen geeft om immers heeft hij tot het zuurstoftekort te verminderenmoment van de hartstilstand normaal doorgeademd. Daarna Daarom geeft men 15 bij volwassenen eerst 30 borstcompressies afgewisseld door 2 beademingen. Er worden minder compressies gegeven om meer te beademen en zo het zuurstoftekort aanwezige zuurstof rond te bestrijden. Indien de hulpverlener alleen is, gaat deze eerst 1 minuut reanimeren alvorens een telefoon te zoeken en te alarmeren. De AED wordt bij kinderen gebruikt, eventueel met kinderelektroden. Indien er geen kinderelektroden aanwezig zijn dan worden de volwassenen elektroden gebruikt, ook bij baby's. De elektroden vervolgens aan de voorzijde van de borstkas pompen en aan de achterzijde tussen de schouderbladen vitale organen van het kind geplaktzuurstof te voorzien.
Bij kinderen ligt de oorzaak echter in de ademhaling: het kind stopt met ademen waardoor het zuurstof in het bloed wordt opgebruikt. Er ontstaat een [[ademhalingsstilstand]]. Het hart stopt pas op het moment dat het [[zuurstoftekort]] zo groot is dat de hartspier niet meer kan samentrekken. Op het moment dat bij kinderen een hartstilstand optreedt, is al het zuurstof in het bloed al opgebruikt. Voor de benadering van kinderen bij een reanimatie betekent dit, dat men eerst 5 initiële beademingen geeft om het zuurstoftekort te verminderen. Daarna geeft men 15 borstcompressies afgewisseld door 2 beademingen. Er worden minder compressies gegeven om meer te beademen en zo het zuurstoftekort te bestrijden. Indien de hulpverlener alleen is, gaat deze eerst 1 minuut reanimeren alvorens een telefoon te zoeken en te alarmeren. De AED wordt bij kinderen onder de 8 jaar bij voorkeur gebruikt met kinderelektroden, indien er geen kinderelektroden aanwezig zijn dan worden de volwassenen elektroden gebruikt, ook bij baby's.<ref name="IFARG11">International first aid and resuscitation guidelines 2011, (International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies, Geneva, 2011) http://www.ifrc.org</ref><ref name="NRR2010">Richtlijnen reanimatie 2010 in Nederland en België, JP Nolan et al. (Nederlandse Reanimatie Raad, 2010) ISBN 978-90-811084-2-3</ref> De elektroden vervolgens aan de voorzijde van de borstkas en aan de achterzijde tussen de schouderbladen van het kind geplakt. Deze pagina beschrijft de uitvoering van [[Pediatric Basic Life Support ]] (PBLS), ofwel de basale reanimatie van kinderen en baby's met gebruik van de [[Automatische Externe Defibrillator]] volgens de richtlijnen van de [[Nederlandse Reanimatie Raad]] van 2010. Hierbij wordt ook gebruik gemaakt van de [[ABCABCDE-benaderingmethodiek]]. Indien je geen aparte reanimatiecursus voor kinderen en baby's gevolgd hebt, gebruik dan het protocol van [[Reanimatie van een volwassene met de AED|volwassenenreanimatie]]
Afbeeldingen volgen later.
* Let op [[veiligheid]]. Ga na of de situatie veilig is voor zowel jezelf, de omstanders als de baby. Lees ook [[Veiligheid en hygiëne]].
* Verplaats de baby zo nodig naar een veiligere plaats, til de baby eventueel op om hem te verplaatsen.
* Vaak gaat het in eerste aanleg om een zuurstofprobleem bij Baby´s en/of Kinderen, denk aan de zuurstofbehoefte van een Baby of Kind en realiseer dat er snel zuurstofschuld kan optreden. Baby´s / Kinderen hebben een hogere ademhalingsfrequentie dan de Volwasssen. '''Reaniamtie Baby Kind daarom na controle´s altijd opstarten met 5 Beademingen'''
===Response===
* Kniel naast de baby.
* Schud voorzichtig aan beide schouders van het slachtoffer en vraag luid en duidelijk: “Gaat het?”
* Als de baby reageert, verleen de benodigde eerste hulp. In Indien er sprake lijkt te zijn van een verslijkingverslikking, handel dan zoals bij een [[luchtwegbelemmering bij baby's en kinderen]]* Als de baby niet reageert:
===Shout for help===
* Volg nauwgezet de instructies van de [[AED]].
* Begin na een schok of als de AED geen schok adviseert onmiddellijk met borstcompresies afgewisseld met beademingen, zoals boven beschreven.
 
 
==Reanimatie van een kind (>1 jaar)==
* Volg nauwgezet de instructies van de [[AED]].
* Begin na een schok of als de AED geen schok adviseert onmiddellijk met borstcompresies afgewisseld met beademingen, zoals boven beschreven.
 
==Bronvermeldingen==
Op deze pagina is onder andere gebruik gemaakt van de volgende bronnen:<ref name="NRRPBLS10"">Lesboek basale reanimatie van baby's en kinderen inclusief de AED, W de Vries en N Turner (Nederlandse Reanimatie Raad, 2011) ISBN 978-90-811084-4-7</ref><ref name="NRR2010">Richtlijnen reanimatie 2010 in Nederland en België, JP Nolan et al. (Nederlandse Reanimatie Raad, 2010) ISBN 978-90-811084-2-3</ref>
<references/>
[[Categorie:Basic Life Support]][[Categorie:Eerste Hulp aan Kinderen]]
1
bewerking