Springersknie

Uit Eerste Hulp Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Gevorderd / Paginastatus: Concept. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


De springersknie of Jumpers knee is een aandoening van de knie die met name ontstaat bij sporters als gevolg van vaak achter elkaar hoog springen. Met name de harde landing na de sprong geeft irritatie aan de aanhechting van de pezen aan de onderrand van de knieschijf. Deze pees is de pees van de quadriceps spier die het bovenbeen verbind met het onderbeen. De knieschijf zit in deze spier vast. Het onderste deel van deze pees verbind de knieschijf met het onderbeen en op deze aanhechting ontstaan vaak irritaties. Met name bij sporten als basketbal, volleybal en tennis treedt deze blessure vaak op.

De klachten bij een springersknie zijn vaak pijn aan de voorzijde van de knie die optreedt na het sporten. Soms zijn de klachten slechts licht aanwezig, maar na sporten kunnen ze fors verergeren. Er is pijn bij druk op de knieschijfpees. Daarnaast is strekken tegen weerstand pijnlijk.

De Eerste Hulp bestaat uit het koelen van de knie met een coldpack. Soms geeft het aanleggen van een drukverband om de knie enige verlichting en dwingt tot rust houden. Vermijden van de belasting bevorderd de genezing. Pijnstillers kunnen enige verlichting geven maar zijn geen oplossing. Een springersknie gaat meestal zonder verdere medische zorg over, maar kan bij onvoldoende rust lang blijven sluimeren. Neem bij aanblijvende klachten contact op met de huisarts.

Meer informatie: http://sport.infonu.nl/diversen/49080-de-springersknie-jumpers-knee.html