Referred pain

Uit Eerste Hulp Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Auteur: Wikipedia/Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Gevorderd/Expert / Paginastatus: Concept. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


Bronvermelding
De tekst op deze pagina is afkomstig van Wikipedia en kan bewerkt zijn.

Referred pain (letterlijk: gerefereerde pijn), in het Nederlands ook wel weerpijn of uitstralende pijn is het verschijnsel waarbij pijn wordt gevoeld op een andere plaats dan waar de weefselbeschadiging plaatsvindt. Een voorbeeld is pijn bij een hartinfarct, waarbij de pijn in de linkerschouder en/of de kaak gevoeld kan worden, terwijl daar geen schade aanwezig is. Het slachtoffer heeft daadwerkelijk pijn op de plaats die hij aangeeft, terwijl de oorzaak elders gelegen is. Referred pain wordt waarschijnlijk veroorzaakt doordat in aanleg de gevoelszenuwen van huid en organen op hetzelfde ruggenmergsegment samenkomen. De hersenen zijn niet in staat om beide signalen adequaat te scheiden, waardoor men denkt de pijn van het orgaan ook in de arm te voelen.

Bij aandoeningen van organen kan er, behalve een diffuse pijn in en rond het gebied van het gestoorde orgaan (buikpijn), pijn aan het lichaamsoppervlak, soms in ver verwijderde gebieden worden gevoeld, of kunnen er overgevoelige huidzones aanwezig zijn worden.