Verplaatsing per brancard

Uit Eerste Hulp Wiki
(Doorverwezen vanaf Brancard)
Ga naar: navigatie, zoeken
Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Beginner/Gevorderd / Paginastatus: Incompleet. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?

Verplaatsing van slachtoffers kan plaatsvinden door middel van een brancard.

Een slachtoffer wordt in principe geholpen op de plaats waar hij ligt. Soms is het echter nodig om een slachtoffer naar een andere lokatie te verplaatsen om de juiste hulp te kunnen verlenen. Dat kan zijn omdat professionele hulpverleners niet bij het slachtoffer kunnen komen, of bijvoorbeeld naar de hulppost op een evenemententerrein.

Te alle tijden geldt dat wanneer verplaatsing niet noodzakelijk is, het slachtoffer bij voorkeur op de plaats van het incident wordt geholpen. Iedere verplaatsing brengt namelijk risico met zich mee: de toestand van het slachtoffer kan verslechteren of de brancard kan vallen. Of een slachtoffer verplaatst wordt moet een bewuste en weloverwogen keuze zijn, waarbij verplaatsing voordeel moet hebben voor de hulpverlening aan het slachtoffer.


Soorten brancards


Voorbereiding op verplaatsing met de brancard


Het slachtoffer op de brancard brengen

Er zijn verschillende technieken om het slachtoffer op de brancard te brengen. De methode die de voorkeur heeft is afhankelijk van de toestand van het slachtoffer, de beschikbare brancard en de afstand waarover het slachtoffer verplaatst moet worden.

Houding op de brancard

  • Rugligging
  • Stabiele zijligging

Lopen met de brancard

  • Met 4 hulpverleners
  • Met 2 hulpverleners